English Abstract Ochratoxin A is a mycotoxin present on several food
products. In this report the toxicity of ochratoxin A is summarized. The
intake of ochratoxin A in the Dutch population is estimated in a
probabilistic exposure assessment. Cereals contribute mainly (55%) to the
total ochratoxin A intake. Since the 99th percentile of the
lifelong-averaged intake (28 ng/kg bw/week) is considerably lower than the
"Provisional Tolerable Weekly Intake" (100 ng/kg bw/week), it is concluded
that there is no health risk from the current dietary intake of ochratoxin
A.
Rapport in het kort
Ochratoxine A is een mycotoxine aanwezig op
verschillende voedingsmiddelen. In dit rapport wordt de toxiciteit van
ochratoxine A samengevat. De inname van ochratoxine A in de Nederlandse
populatie wordt op een probabilistische wijze geschat. Granen dragen het
meeste bij (55%) aan de totale ochratoxine A inname. Aangezien het 99e
percentiel van de levenslang-gemiddelde inname (28 ng/kg lg/week) beduidend
lager is dan de "Provisional Tolerable Weekly Intake" (100 ng/kg lg/week),
wordt geconcludeerd dat er geen gezondheidsrisico is met betrekking tot de
huidige inname van ochratoxine A.