English Abstract Alpha-linolenic acid (C18:3 n-3) is an essential fatty
acid with a possible beneficial effect on coronary heart disease. Research
of the effects of alpha-linolenic acid however is interfered with by the
lack of food consumption data on this fatty acid. The Netherlands Food
Table (NEVO) for instance does not contain any information on
alpha-linolenic acid. A food table with data on alpha-linolenic acid has
been composed to fill this gap, possibly in aid of others as well. For
comparison with the NEVO-table linolenic acid was also included in the
table. The table has been composed by using data of chemical analysis on
Dutch foods, using foreign food tables, by deducting from other values and
by calculations based on recipes. The food table consists of 999 products,
which are all foods that were reported to be used during the nutritional
surveys of the Zutphen Study in 1985 and 1990. Of these 999 products, 972
occur in the NEVO-table, whereas 27 have a special code. Finally, for only
3 foods the alpha-linolenic acid contents could not be found. Compared to
the NEVO-table, calculation of the intake of linolenic acid by this table
results in a mean overestimation of 5-10%. Possibly, a similar
overestimation applies to alpha-linolenic acid as well. Validation of the
table for alpha-linolenic acid, by means of for instance chemical analysis
of a package of much used foods, is recommended. The table has recently
been applied in a study of the intake of alpha-linolenic acid by the
participants of the Zutphen Study.
Rapport in het kort
Alpha-linoleenzuur (C18:3 n-3) is een essentieel
vetzuur met een mogelijk gunstige werking met betrekking tot hart- en
vaatziekten. Het onderzoek naar de effecten van alpha-linoleenzuur wordt
echter bemoeilijkt door het ontbreken van voedselconsumptiegegevens over dit
vetzuur. De Nederlandse Voedingsmiddelentabel (NEVO) bevat bijvoorbeeld nog
geen gegevens over alpha-linoleenzuur. Een voedingsmiddelentabel met
gegevens over alpha-linoleenzuur is samengesteld om in dit gebrek te kunnen
voorzien, eventueel ook ten behoeve van anderen. Om de tabel te kunnen
vergelijken met de NEVO-tabel zijn tevens gegevens van linolzuur in de tabel
opgenomen. De tabel is samengesteld door gebruik te maken van Nederlandse
analysegegevens, buitenlandse voedingsmiddelentabellen, door waarden van
produkten van elkaar over te nemen of af te leiden, en door voor een aantal
samengestelde produkten gehalten aan de hand van berekening van de receptuur
te bepalen. De voedingsmiddelentabel bestaat uit 999 produkten die in de
voedselconsumptie- onderzoeken van de Zutphen Studie in 1985 en 1990
voorkwamen. Hiervan komen 972 produkten ook in de NEVO-tabel voor, terwijl
27 produkten hierin niet opgenomen zijn. Voor slechts 3 voedingsmiddelen
werd geen waarde voor alpha-linoleenzuur gevonden. In vergelijking met de
NEVO-tabel geeft berekening van de inneming van linolzuur met behulp van
deze tabel gemiddeld een overschatting van 5 a 10%. Op produktnivo geeft de
tabel een overschatting van gemiddeld 0,20 gram per produkt. Mogelijk geldt
een dergelijke overschatting ook voor alpha-linoleenzuur. Validering van de
tabel voor alpha-linoleenzuur door middel van chemische analyse van
bijvoorbeeld een pakket aan veel gebruikte voedingsmiddelen is aan te
bevelen. De tabel is recent reeds toegepast in een onderzoek naar de
inneming van alpha-linoleenzuur, in het kader van de Zutphen
Studie.