Rapport in het kort
Een van de doelstellingen van de Zeven Landen Studie is
om op populatie niveau verbanden tussen voeding en sterfte aan chronische
ziekten te onderzoeken. Tijdens het basisonderzoek (rond 1960) is bij
aselecte steekproeven uit de 16 cohorten informatie over de voeding
verzameld m.b.v. de opschrijfmethode. Tevens zijn in duplicaat voedingen
de vetzuursamenstelling en totaal eiwit bepaald. Omdat toen een groot
aantal voedingsstoffen en non-nutritieve stoffen niet bepaals zijn, is
besloten om de in de jaren zestig geconsumeerde voeding opnieuw chemisch te
analyseren. Er is begonnen met het coderen van de voedingsgegevens, die
verzameld zijn rond 1960. Op grond hiervan is per cohort een gemiddelde
dagvoeding berekend, die als uitgangspunt diende voor het inkopen van de
voedingsmiddelen. De voedingsmiddelen zijn vervolgens in de zeven landen
ingekocht en gekoeld naar Nederland getransporteerd. De resultaten van de
chemische analyses zullen gepubliceerd worden in samenhang met de 25-jaars
mortaliteitsgegevens van de Zeven Landen Studie. Tijdens het onderzoek is
samengewerkt met de vakgroep Humane Voeding, LU Wageningen, RIKILT,
Wageningen en het Laboratorium voor Analytisch Residu Onderzoek, RIVM,
Bilthoven.