|   print

Biogaslekkage Coevorden : Verspreidingsberekeningen en gezondheidseffecten
[  ]
 
Hagens WI, Heezen PAM, ter Burg W

16 p in Dutch   2012

RIVM briefrapport 609400005
download pdf (926Kb)  
Dit rapport bevat een addendum, achter in het document  

Toon Nederlands

English Abstract

 

RIVM - Bilthoven - the Netherlands - www.rivm.nl

Display English

Rapport in het kort
Dit rapport bevat een addendum, achter in het document

In de nacht van 19 januari 2012 vond in Coevorden een lekkage plaats in een biovergister waardoor zich biogas in de omgeving verspreidde. Hierbij kwam zwavelwaterstof vrij, dat richting een nabijgelegen woonwijk dreef. Uit voorzorg zijn de bewoners van deze wijk direct geevacueerd. Zij blijven echter bezorgd over de concentratie zwavelwaterstof. Naar aanleiding daarvan heeft de GGD Drenthe aan het RIVM gevraagd te onderzoeken in welke mate stoffen in de omgeving hebben verspreid.

Hinder
Volgens de verspreidingsberekening is de vrijgekomen hoeveelheid zwavelwaterstof relatief laag en van korte duur geweest. Blootstelling aan deze hoeveelheid is in principe niet schadelijk voor de gezondheid. Wel kunnen mensen klachten als hoofdpijn, misselijkheid en een wat moeizamerere ademhaling hebben gehad. Zwavelwaterstof heeft namelijk al bij zeer lage concentraties een indringende en hinderlijke geur van rotte eieren. Bewoners hebben dergelijke klachten ook gemeld. Deze klachten verdwijnen na verloop van tijd.

Methode
De opdracht van het RIVM is enkele maanden na het incident verstrekt. Het was niet mogelijk om nog metingen uit te voeren en de exacte omstandigheden na te bootsen. Daarom is uitgegaan van een scenario onder ongunstige condities waarbij binnen 10 minuten al het biogas is verspreid via een groot lek naar de omgeving.

 

RIVM - Bilthoven - Nederland - www.rivm.nl
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM
( 2013-08-30 )