English Abstract A digestion model is a method to gain insight into the
release of contaminants in the gastrointestinal tract. In the Laboratory of
Exposure Assessment we have developed a simple 'in vitro' digestion model.
This model focuses on the physiology of children with regard to intestinal
residence times and composition of digestion juices. In this report, the
model originally developed for environmental contaminants in soil is
modified for consumer products, i.e. powdered chalk, paint scale and
finger-paint. The three models are named after the product application;
suck, swallow and suck/swallow model. These three models differ in
residence times in saliva and in presence from product in the gastro
intestinal tract. We found a significant difference in extraction
efficiency, especially between swallow and suck/swallow-model. In pilot
experiment we also compared this method with a method applied by the
Inspectie Gezondheidsbescherming keuringdienst van waren Amsterdam (IGB).
The IGB-method is a more destructive method while our method is based on
physiology. The residence time in saliva is not of importance, while
presence of the tested products in gastrointestinal tract is important to
the extraction efficiency. This experiment indicates that the in vitro
digestion model is potentially useful for estimating the release of
compounds from consumer products.
Rapport in het kort
Een digestiemodel geeft inzicht in het vrijkomen van de
contaminant uit de bodemmatrix, onder invloed van het digestieproces in het
maagdarmkanaal. In het Laboratorium voor Blootstellingsonderzoek is
hiervoor een model ontwikkeld gebaseerd op de kinderfysiologie aangaande de
verblijfstijd en de samenstelling van de verschillende digestiesappen. In
dit rapport wordt het oorspronkelijk voor bodem ontwikkelde model aangepast
aan toepassing voor consumentenproducten als bijvoorbeeld, verfschilfers,
stoepkrijt en vingerverf. De drie modellen zijn vernoemd naar de product
applicatie; sabbelen, slikken en sabbelen/slikken. Deze modellen
verschillen in verblijfstijd in het speeksel en in aanwezigheid van het
product in het maagdarmkanaal. Er was een significant verschil in extractie
efficiency tussen de drie modellen en vooral tussen slik en sabbel/slik
model. In dit experiment vergelijken we deze methode met een methode
uitgevoerd bij de Inspectie Gezondheidsbescherming, keuringsdienst van waren
Amsterdam (IGB). Deze IGB-methode is meer destructief dan fysiologisch
zoals onze methode. De verblijfstijd in speeksel is niet van grote invloed
terwijl de aanwezigheid van de geteste producten in het maagdarmkanaaal wel
invloed heeft op de extractie efficiency. Dit experiment geeft aan dat het
in vitro digestiemodel te gebruiken is voor het inzicht in het vrijkomen van
contaminanten uit consumentenproducten.