Rapport in het kort
D.m.v. analyse van 101 duplicaten van 24-uurs voeding,
verzameld in 1978 werd de dagelijkse opneming aan aluminium (Al) bepaald.
Als methode van onderzoek werd natte destructie met salpeterzuur en
zwavelzuur toegepast, gevolgd door meten van de verdunde oplossing met vlam
atoom-absorptie spectrometrie (lachgas/acetyleenvlam). De gemeten
dagelijkse Al-opneming liep uiteen van 1,4-33,3 mg, gemidd. waarde en
mediaan resp. 4,6 en 4,0 mg. Deze waarden stemmen goed overeen met
resultaten van recent verricht onderzoek in o.a. Zwitserland, Engeland en
de USA. In de literatuur worden evenwel ook veel hogere waarden voor de
dagelijkse Al-opneming vermeld, van 10-tallen mg tot meer dan 100 mg toe.
Niet uitgesloten wordt, dat daarbij door analytische problemen in een aantal
gevallen (veel) te hoge uitkomsten zijn verkegen. Gezien de lage dagelijkse
opneming aan Al met voedsel en drank en de geringe toxiciteit van dit
element, lijken geen redenen tot verontrusting aanwezig t.a.v. de
hoeveelheid Al in voedsel en drank in Nederland.