Rapport in het kort
Onderzoek is verricht naar de mogelijkheden om d.m.v.
een nieuwe techniek, Zone Immuno Assay, caseine in vleeswaar te bepalen. Op
basis van enkele artikelen in de wetenschappelijke literatuur en op basis
van ervaringen opgedaan met de voor caseinebepalingen gangbare Laurell-
elektroforese is een methode van onderzoek ontwikkeld, die vervolgens is
getest en vergeleken met Laurell-elektroforese in een gemeenschappelijk
onderzoek. De nieuwe methode bleek, althans in het gemeenschappelijk
onderzoek, iets nauwkeuriger resultaten op te leveren dan
Laurell-elektroforese, daarentegen was de precisie iets minder goed. De
benodigde hoeveelheid antiserum is bij Zone Immuno Assay veel minder dan bij
Laurell-elektroforese, terwijl kleuren en ontkleuren bij Zone Immuno Assay
minder tijd vergt dan bij Laurell-elektroforese. Dit alles in overweging
genomen, kan worden geconcludeerd dat Z.I.A. een goed alternatief is voor
Laurell-elektroforese om caseine in vleeswaar te bepalen. Wellicht kan de
methode verbeterd worden.