Rapport in het kort
Resultaten worden beschreven van het onderzoek van 26
monsters noten en 41 monsters specerijen en kruiden op gehalte aan natrium,
kalium, calcium en magnesium. Gemeten werden deze elementen met vlam-AAS na
ontsluiten van de waar in een drukvat. Het gehalte aan natrium in ongepelde
noten, specerijen en kruiden blijkt laag te zijn en gewoonlijk minder dan
0,1% te bedragen. Sommige samengestelde produkten daarentegen bijvoorbeeld
brosnoten, Shangai-noten, knabbelnoten, mosterd, kerrie Madras, chilipoeder
en Sambal Oelek bevatten veel natrium als toegevoegd keukenzout ; gehalten
van 1,76 tot 12,9% keukenzout werden gemeten. M.u.v. sojanoten werden voor
alle andere produkten uit de groep "noten" gehalten aan kalium gemeten van
0,4 tot 0.7% Hoog in kaliumgehalten zijn droge peterselie en selderij met
resp. 5.0 en 5,1% van dit element. Hoge calcium- en magnesiumgehalten
werden gemeten in droge bladkruiden nl. resp. van 1,20 tot 2,42% en van
0,183 tot 0,690%.