Rapport in het kort
Onderzocht op polycyclische aromatische
koolwaterstoffen (PAK) werden 25 duplicaten van 24-uurs voeding en 59
levensmiddelen (groenten, koekjes, vleeswaren). Als methode van onderzoek
werd capillaire gaschromatografie gebruikt waarmee een groot aantal PAK
kunnen worden bepaald in het extract dat na hydrolyse met alkoholische loog
uit de monsters is verkregen. Ter kwaliteitsborging van de meetresultaten
werden op 2 niveaus van toevoegen, 2 tot 4 mug.kg-1 en 0,3 tot 0,5 mug.kg-1
opbrengstexperimenten uitgevoerd. Van de groenten is boerenkool het zwaarst
met PAK besmet o.a. t.g.v. de tijd die dit produkt te velde staat. Voor
monsters uit verkeersintensieve streken werden totale PAK-gehalten gemeten
van 174 tot 778 mug.kg (M=16). Verse handels- monsters zijn nog onverwacht
hoog besmet, diepvriesboerenkool daarentegen duidelijk lager. De
besmettingsgraad van de andere groenten is vergelijkbaar met die van de
onderzochte monsters rookworst, vleeswaren en koekjes. Koken en bakken
blijken van weinig invloed op het PAK-ghalte.