|   print

Onderzoek naar de mutagene werking van uitlaatgassen met Salmonella typhimurium TA 98 en TA 100 in het kader van het onderzoek "Schone en zuinige auto"
[ Investigation of the mutagenicity of exhaust gases with Salmonella typhimurium TA 98 and TA 100 within the scope of the programme clean/fuel-efficient cars ]
 
Voogd CE, van der Stel JJ, Verharen HW, van Bruchem MC

p in Dutch   1986

RIVM Rapport 842126001

Toon Nederlands

English Abstract

 

RIVM - Bilthoven - the Netherlands - www.rivm.nl

Display English

Rapport in het kort
In filterextracten van uitlaatgassen van benzinemotoren kan zowel met Salmonella typhimurium TA 98 als TA 100, met en zonder metabolische activering, een mutagene werking worden aangetoond. Van de vier verschillende motor types kan de mutagene werking van de uitlaatgassen, naar afnemende mutagene werking als volgt worden gerangschikt: Ricardo zonder katalysator > Standaard zonder katalysator > Ricardo met katalysator > Amerikaanse versie. Het blijkt dat met katalysatoren een reductie van de mutagene werking van uitlaatgassen kan worden verkregen doch ook het ontwerp van de motor speelt een rol. Bij een koude start wordt een grotere mutagene activiteit in de uitlaatgassen per afgelegde meter gevonden dan bij een warme start. Bij een snelheid van 120 km per uur is de mutagene activiteit per afgelegde meter in uitlaatgasextracten het geringst.

 

RIVM - Bilthoven - Nederland - www.rivm.nl
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM
( 1986-08-31 )