Rapport in het kort
Op verzoek van Ned. autoriteiten op het gebied van de
gezondheidszorg (HIL) is het gebruik van natamycine als schimmelwerend
middel op kaas nogmaals geevalueerd. Zowel uit oude als recente gegevens in
de literatuur kan worden geconcludeerd dat bovengenoemde toepassing van
natamycine bij kaasbereiding geen gevolgen heeft t.a.v. mogelijke schade
voor de gezondheid, veroorzaakt door microben. De belangrijkste
overwegingen voor deze conclusie zijn: - De ontwikkeling van resistentie van
fungi voor natamycine en andere polyeen- antibiotica zoals nystatine en
amfotericine B is zelden waargenomen, bij verscheidene, waaronder ook
therapeutische toepassingen. - Gekruiste resistentie tussen de
polyeeantibiotica is niet volledig. - Overdraagbare poyleenresistentie is
nooit waargenomen. - Polyeenresistente mutanten hebben een verminderde
groeisnelheid en een verminderde pathogeniteit. - Fungi geisoleerd op kaas
zijn voor de mens niet pathogeen. Lage concentraties van residuen van
natamycine kunnen alleen op de korst worden verwacht.