Het laboratorium onderzoekt uw bloed op antistoffen tegen bloedgroepen. Deze antistoffen kunnen via de navelstreng het bloed van het kind bereiken en afbreken. Het kind kan dan bloedarmoede krijgen.

Wat zijn antistoffen tegen bloedgroepen?

Uw lichaam kan antistoffen maken tegen bloedgroepen die u zelf niet heeft. Dat kan gebeuren als u in contact komt met bloed van iemand met een andere bloedgroep, bijvoorbeeld door een bloedtransfusie.

Tijdens de zwangerschap kan bloed van het kind in het bloed van de moeder komen. Bij de geboorte is de kans dat dit gebeurt zelfs vrij groot. Als het kind een andere bloedgroep heeft dan de moeder, kan de moeder antistoffen maken tegen de bloedgroep van het kind.

Wat merkt u van antistoffen tegen bloedgroepen?

U heeft zelf geen last van antistoffen tegen bloedgroepen. Heeft u eenmaal antistoffen tegen bloedgroepen gemaakt, dan raakt u deze niet meer kwijt. Bij een volgende zwangerschap kunnen deze antistoffen weer opspelen.

Wat merkt het kind van antistoffen tegen bloedgroepen?

Antistoffen van de moeder kunnen via de navelstreng in het bloed van het kind komen. Sommige antistoffen kunnen het bloed van het kind afbreken. Het kind krijgt dan bloedarmoede. Soms gebeurt dat voor de geboorte al en soms pas erna.

U heeft antistoffen tegen bloedgroepen. Wat nu?

Als het laboratorium antistoffen tegen bloedgroepen vindt, is soms verder onderzoek nodig. Uw verloskundige of gynaecoloog zal u hierover meer vertellen.

Bent u Rhesus D-negatief of Rhesus c-negatief?

Dan heeft u een iets grotere kans om antistoffen tegen bloedgroepen te maken. Vrouwen met één van deze twee bloedgroepen krijgen tijdens de zwangerschap extra aandacht.

Meer informatie als u:

Wie betaalt het onderzoek en de behandeling?

Het eerste bloedonderzoek is gratis. Heeft u vervolgonderzoek of een behandeling nodig omdat het laboratorium antistoffen tegen bloedgroepen heeft gevonden? Dit valt binnen de reguliere zorg. De kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering. Het kan zijn dat u de kosten geheel of gedeeltelijk zelf moet betalen. Dit is afhankelijk van de hoogte van het eigen risico van uw zorgverzekering en hoeveel u hiervan al heeft gebruikt. Heeft u vragen? Bespreek ze met uw zorgverzekeraar.

Heeft uw kind na de geboorte vervolgonderzoek of een behandeling nodig omdat het laboratorium antistoffen tegen bloedgroepen heeft gevonden? Uw zorgverzekering betaalt de kosten. Het eigen risico van uw zorgverzekering geldt niet voor kinderen onder de 18 jaar.

Soms is onderzoek van het bloed van de biologische vader nodig om de juiste diagnose te kunnen stellen. De overheid betaalt de kosten van dit bloedonderzoek.

Meer informatie

Folder: Bloedgroepantistoffen en zwangerschap. Als nader onderzoek nodig is.

> Bloedonderzoek zwangeren in stripverhalen.

Informatie voor professionals

Informatie voor professionals over bloedgroepantistoffen.