In de periode van 3 oktober 2022 t/m 9 januari 2023 was het risico op ziekenhuisopname voor mensen van 60 jaar en ouder die een herhaalprik in de najaarsronde ontvingen 58% lager vergeleken met personen die minimaal 1 vaccinatie maar niet de herhaalprik in de najaarsronde kregen. De kans op IC intensive care (intensive care)-opname voor 60-plussers die de herhaalprik in de najaarsronde hebben ontvangen was 59% lager. Dit betekent dat de kans op ziekenhuis- en IC-opname bijna 2,5 keer lager was voor 60-plussers die de herhaalprik in de najaarsronde ontvingen.

In de laatste 8 weken (15 november oktober t/m 9 januari 2023) was het risico op ziekenhuisopname het hoogst bij niet-gevaccineerden in de leeftijdsgroepen vanaf 80 jaar en bij 90-plussers met een deels of volledig afgeronde basisserie zonder booster. Het risico op IC intensive care (intensive care)-opname was het hoogst bij personen in de leeftijdsgroep 70-79 jaar die niet gevaccineerd zijn of met een deels of volledig afgeronde basisserie zonder booster.  

Omdat mensen met verschillende vaccinatiestatus ook kunnen verschillen in kwetsbaarheid (onderliggende aandoeningen) en het aantal infecties dat zij hebben doorgemaakt, geeft de vergelijking tussen personen met verschillende vaccinatiestatus niet alleen het effect van vaccinatie weer.  

Iedereen die voor de basisserie is uitgenodigd maar deze nog niet heeft ontvangen, kan deze alsnog halen. Daarnaast is het sinds 19 september j.l. mogelijk een herhaalprik tegen corona te halen. Deze herhaalprik in de najaarsronde is beschikbaar voor iedereen vanaf 12 jaar die tenminste de basisserie heeft afgerond. Deze prik kan worden gehaald vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik, of doorgemaakte besmetting.