De coronaboostervaccinatie biedt, ook na drie maanden, een hoge bescherming tegen ziekenhuis- of IC intensive care (intensive care) opname. De bescherming is 10 tot 14 weken na de boostervaccinatie wel iets lager dan daarvoor. De iets lagere vaccineffectiviteit was als eerste zichtbaar bij mensen van 70 jaar en ouder doordat zij eerder de booster ontvangen hebben. 

De afname van vaccineffectiviteit tegen ziekenhuis en IC intensive care (intensive care) opname is waarschijnlijk te verklaren door een afnemende werkzaamheid van het vaccin over de tijd. Ook kan het mogelijk deels verklaard worden doordat veel mensen die niet gevaccineerd zijn recent een corona-infectie hebben doorgemaakt en daardoor immuniteit hebben opgebouwd. De kans op ziekenhuisopname voor mensen die een boosterprik hebben ontvangen is ruim 5 keer kleiner na een boostervaccinatie in vergelijking met ongevaccineerden, voor IC-opname is de kans 11 keer kleiner.  

In de periode 1 februari 2022 tot en met 22 maart 2022, waarin meer dan 99% van de ziekenhuisopnames werd veroorzaakt door de omikronvariant, was de vaccineffectiviteit van de basisserie 45% tegen ziekenhuisopname. Na de boostervaccinatie was dat 82%. De vaccineffectiviteit tegen IC-opnames was na de basisserie 57% en na de boostervaccinatie 91%.