In de periode 1 februari tot en met 5 april 2022 was de vaccineffectiviteit van de basisserie 35% tegen ziekenhuisopname. Na de boostervaccinatie was dat 81%. De vaccineffectiviteit tegen IC intensive care (intensive care)-opnames was na de basisserie 45% en na de boostervaccinatie 90%. Dit betekent dat de kans op ziekenhuisopname voor mensen die een boosterprik hebben ontvangen ruim 3 keer kleiner is dan voor mensen die alleen de basisserie ontvangen hebben. De coronaboostervaccinatie beschermt dus, ook na drie maanden, nog goed tegen ziekenhuis- of IC opname door COVID-19. De bescherming is 10 tot 14 weken na de boostervaccinatie bij alle leeftijdsgroepen wel wat lager dan daarvoor.

De afname van vaccineffectiviteit tegen ziekenhuis en IC intensive care (intensive care) opname is waarschijnlijk te verklaren door een afnemende werkzaamheid van het vaccin over de tijd. Ook kan het mogelijk deels verklaard worden doordat veel mensen die niet gevaccineerd zijn COVID-19 hebben doorgemaakt en daardoor immuniteit hebben opgebouwd. 

Van de 60-plussers die een herhaalprik hebben gekregen, zijn er nog weinig opgenomen in het ziekenhuis. De herhaalprik lijkt bij de groep mensen van 70 jaar en ouder de vaccineffectiviteit tegen ziekenhuisopname te herstellen tot het niveau van vlak na boostervaccinatie. Door de kleine aantallen is de precieze vaccineffectiviteit van de herhaalprik nog onzeker.