Werkt het coronavaccin even goed als je ouder bent? Maakt het uit of je man of vrouw bent? En hoe goed werkt het vaccin als je al corona hebt gehad? Hier hebben we bij het RIVM onderzoek naar gedaan.

In dit onderzoek naar leeftijd en geslacht was de jongste deelnemer 12 jaar en de oudste 92 jaar. Zij vulden vragenlijsten in. Iedereen had het Pfizer vaccin gekregen. We vroegen ze ook om vóór en na de vaccinatie bloed te geven om de afweer tegen corona te kunnen meten.

Wat hebben we gevonden?

Bij alle deelnemers zien we in het bloed dat ze antistoffen aanmaken na vaccinatie. Deze antistoffen beschermen je tegen ernstige ziekte. Jonge deelnemers die nog geen corona hebben gehad maken na 1 vaccinatie meer antistoffen aan dan de oudere deelnemers. Na de 2e vaccinatie is dit verschil kleiner en zien we voor alle leeftijden voldoende antistoffen. Vrouwen maken iets meer antistoffen aan dan mannen. Sommige deelnemers hadden al corona gehad voor hun eerste vaccinatie. Zij blijken na vaccinatie meer antistoffen te maken dan deelnemers die geen corona hadden gehad. Als een deelnemer al corona gehad heeft dan maakt de leeftijd of geslacht niet uit, iedereen maakt dan voldoende antistoffen aan. Na een tijd gaat bij iedereen de hoeveelheid antistoffen in het bloed weer omlaag. Mensen lopen dan weer meer risico om ziek te worden door corona. Het vaccin blijkt minder goed te werken tegen de nieuwe varianten van het coronavirus. De antistoffen blijken het veranderde Omikron virus minder goed te herkennen.

Wetenschappelijke publicatie

Het onderzoek waar we nu over vertellen is uitgegeven in een wetenschappelijke tijdschrift.