Bijna iedereen heeft bescherming tegen corona opgebouwd. Dit kan door vaccinatie, doorgemaakte infectie of een combinatie van beide. Uit onderzoek weten we dat de opgebouwde afweer vooral beschermt tegen ernstige ziekte en minder goed tegen infectie. Met ernstige ziekte bedoelen we dat iemand met een ernstige longontsteking of zuurstoftekort naar het ziekenhuis moet. Of dat iemand aan de infectie overlijdt.
De volgende mensen hebben een groter risico om ernstig ziek te worden door corona:
- Mensen van 60 jaar of ouder
- Mensen met een onderliggende aandoening of chronische ziekte
- Mensen met een ernstige afweerstoornis bij wie de bescherming door vaccinatie onvoldoende of de duur van bescherming korter is.
- Kinderen met een chronische ziekte of een ernstige afweerstoornis.
Risicogroepen die ernstig ziek kunnen worden door corona
Mensen uit de medisch risicogroep hebben een hoger risico om ernstig ziek te worden door corona. Vooral als zij geen bescherming hebben opgebouwd door vaccinatie, een doorgemaakte coronabesmetting of een combinatie van beide. De betreffende mensen vallen in principe onder de groep mensen die jaarlijks voor de griepprik worden opgeroepen door de huisarts.
Naast de medisch risicogroep is er ook een andere indeling gemaakt met specifieke aandoeningen: de medisch-hoogrisicogroep. Mensen uit deze laatste groep hebben een aandoening waarbij het risico op ziekenhuisopname en overlijden sterk verhoogd is. Er is overlap: mensen uit de medisch-hoogrisicogroep vallen ook onder de medisch risicogroep.
Heeft u een onderliggende ziekte en behoort u tot de griepprikgroep? Dan is het voor uw gezondheid extra belangrijk dat u in het najaar een coronaprik haalt. Meestal is 1 vaccinatie in het najaar genoeg. Heeft u een chronische ziekte en behoort u tot de medisch-hoogrisicogroep? Dan kan uw behandelend arts u mogelijk doorsturen voor een extra coronaprik als dat nodig is.
Medische risicogroep/griepprikgroep vanaf 18 jaar:
- Bewoners van verpleeghuizen.
- Patiënten met een chronische stoornis van de hartfunctie.
- Patiënten met afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen.
- Patiënten met een chronische nierinsufficiëntie.
- Patiënten met bepaalde neurologische en neuromusculaire aandoeningen (NNMD).
- Patiënten met diabetes mellitus.
- Patiënten met dementie.
- Patiënten met morbide obesitas (BMI ≥40).
- Personen met een cochleair implantaat.
- Patiënten met een verminderde weerstand tegen infecties (door een onderliggende aandoening en/of medicatiegebruik).
- Personen geïnfecteerd met hiv.
- Patiënten die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan.
- Mensen met een verstandelijke beperking.
Medischhoogrisicogroep vanaf 18 jaar:
-
Alle bewoners van instellingen voor langdurige zorg, wanneer hiervoor onder behandeling of in de afgelopen 2 jaar hiervoor onder behandeling geweest.
-
Patiënten met hematologische maligniteit gediagnosticeerd in de laatste 5 jaar of chronisch aanwezig.
-
Patiënten met sikkelcelziekte.
-
Patiënten met ernstig nierfalen (dialyse of voorbereiding voor dialyse).
-
Patiënten na orgaan- of stamcel- of beenmergtransplantatie en de personen op de wachtlijst daarvoor.
-
Patiënten met een ernstige aangeboren afweerstoornis (primaire immuundeficiëntie) die de NVVI (Nederlandse Vereniging voor Immunologie)(Nederlandse Vereniging voor Immunologie)-NIV (Nederlandse Internisten Vereniging)(Nederlandse Internisten Vereniging) aanmerkt als risicogroep.
-
Patiënten met neurologische aandoeningen waardoor de ademhaling gecompromitteerd is.
-
Patiënten met een solide tumor die in de laatste 6 maanden behandeld zijn met chemotherapie en/of radiotherapie.
-
Mensen met het syndroom van Down.
- Patiënten die de volgende immunosuppressiva krijgen:
- B-cel-depleterende medicatie: anti-CD20-therapie, zoals Rituximab, Ocrelizumab;
- Sterk lymfopenie-inducerende medicatie: Fingolimod (of soortgelijke S1P-agonisten), Cyclofosfamide (zowel pulsen als hoog oraal);
- Mycofenolaat mofetil in combinatie met een of meerdere andere immunosuppressiva.
- Mensen met zeer ernstig overgewicht (Body Mass Index ≥40).
Kinderen medisch-hoogrisicogroep vanaf 6 maanden t/m 17 jaar oud
Door een onderliggende ziekte of afweer-onderdrukkende medicatie kunnen sommige kinderen ernstig ziek worden door corona. Ondanks eerdere vaccinatie(s) en/of coronabesmetting(en). Zij kunnen één coronaprik ontvangen in de najaarsronde (16 september tot en met 6 december 2024). Meestal is 1 vaccinatie in het najaar genoeg. De behandelend kinderarts kan uw kind mogelijk doorsturen voor een extra coronaprik indien dit nodig is.
De criteria voor kinderen met een verhoogd medisch risico zijn opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK (Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde)(Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde)). Deze zijn terug te vinden in de COVID-19-vaccinatie | LCI richtlijnen (rivm.nl)
Risicogroepen waarvoor 1 coronaprik niet genoeg is
Voor de meeste mensen uit de risicogroepen is 1-jaarlijkse coronaprik in het najaar genoeg om de bestaande afweer te versterken. Sommige mensen met een ernstige afweerstoornis bouwen niet genoeg afweer op tegen het coronavirus na 1 coronaprik. Ook kan bij hen de duur van bescherming korter zijn dan bij mensen zonder ernstige afweerstoornis. Zij houden een hoog risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Een extra coronaprik kan dan nodig zijn. Het is nog niet voor iedere patiënt goed te voorspellen of vaccinaties voldoende beschermen.
De behandelend arts kan een patiënt doorsturen naar de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) met een verwijsbrief voor een extra coronaprik of een nieuwe serie van coronaprikken. Een nieuwe serie wordt alleen geadviseerd bij verlies van immuniteit na sommige afweer-onderdrukkende behandelingen.