Kinderen die besmet zijn met SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)- CoV coronavirus (coronavirus)-2, het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt, worden veel minder vaak ernstig ziek. Zij hoeven bijna nooit opgenomen te worden in het ziekenhuis. Kinderen die wel in het ziekenhuis terecht komen zijn meestal kwetsbaar door een andere ziekte.  Zie het overzicht epidemiologische situatie COVID-19 in Nederland.

Direct naar:

Besmettelijkheid

Ongevaccineerde kinderen zijn nog steeds minder besmettelijk dan ongevaccineerde volwassenen. Maar kinderen die naar de basisschool gaan zijn grotendeels niet gevaccineerd en veel volwassenen wel. Kinderen zijn daardoor relatief minder goed beschermd in vergelijking met volwassenen. Kinderen besmetten vooral andere kinderen en hun ouders.   Lees meer over de verspreiding van het virus.

Wel of niet naar school, kinderopvang of BSO?

Kinderen blijven bij klachten thuis en doen een zelftest. Kunt of wilt u geen zelftest doen bij uw kind, maak dan een testafspraak bij de  GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst).

Informatie over wanneer je kind moet thuisblijven van de kinderopvang of de basisschool vind je op Rijksoverheid.nl.
Voor kinderen op het voortgezet onderwijs, mbo middelbaar beroepsonderwijs (middelbaar beroepsonderwijs) of hoger onderwijs gelden de basisregels voor thuisblijven die voor iedereen gelden.
Behoort een gezinslid tot een risicogroep, overleg dan ook met de arts en schoolleiding.

Meer informatie voor kinderopvang en scholen

Op Rijksoverheid.nl vind je meer informatie over het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)- CoV coronavirus (coronavirus)-2 en verschillende soorten opvang en onderwijs. Hier staat ook uitgebreide informatie voor scholen, zoals protocollen om de verspreiding van het virus zo laag mogelijk te houden: 

Meer informatie over de hygiënerichtlijnen:

Meer informatie over ventileren:

Daarnaast is er op RIVM.nl ook meer informatie voor zwangere werknemers.

Onderzoek naar de rol van kinderen in verspreiding van het virus

Het RIVM doet verschillende onderzoeken naar de rol van kinderen bij de verspreiding van SARS-CoV-2:

  • We bestuderen in detail de meldingen en uitbraken van COVID-19 die de GGD’en in Nederland doen.
  • We onderzoeken samen met Nivel-peilstations de registraties van huisartsen over patiënten met griepachtige klachten die getest worden op COVID-19.
  • We onderzoeken personen met COVID-19 en hun gezinscontacten in Nederland.  De resultaten van het eerste deel van de studie zijn inmiddels bekend. Het tweede deel van de gezinnenstudie is onlangs gestart, bij gezinnen waarbij een kind de eerste besmetting in het gezin is.
  • We zijn gestart met een onderzoek naar SARS-CoV-2 besmettingen op basisscholen.
  • We onderzoeken bloed van mensen op antistoffen tegen COVID-19 in de zogenoemde PIENTER Corona studie.
  • We houden relevante literatuur over kinderen en COVID-19 bij. Het gaat hier ook om onderzoeken die in andere landen zijn uitgevoerd.

Veelgestelde vragen

Hoe zit het met de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma voor mijn kind en het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)- CoV coronavirus (coronavirus)-2?

Het is heel belangrijk dat je kind de gebruikelijke vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma krijgt. Stel je bijvoorbeeld de 14-maandenprikken uit, dan geeft dat risico op ziekten zoals mazelen en hersenvliesontsteking door meningokokken. Dat zijn heel besmettelijke ziekten die in Nederland nog voorkomen. Heb jij of je kind verkoudheidsklachten of koorts, óf heeft iemand in het gezin koorts, neem dan contact op met het consultatiebureau.
Meer weten over vaccineren en het coronavirus SARS-CoV-2? Ga naar de veelgestelde vragen op de site van het Rijksvaccinatieprogramma.