Als je nauw contact hebt gehad met iemand met COVID-19 of in een COVID-19-risicogebied bent geweest, kun je zelf ook ziek worden. Bij COVID-19 kun je al besmettelijk zijn voordat er symptomen ontstaan. Om te voorkomen dat je de ziekte ongemerkt verspreidt, adviseren we dringend om thuis te blijven en ‘in quarantaine’ te gaan.

Wanneer ga je in quarantaine?

  • Als iemand in je huishouden positief is getest, of je hebt nauw contact gehad met een besmette patiënt.
  • Als je in een land/gebied bent geweest dat is aangemerkt als COVID-19-risicogebied, waarvoor een oranje reisadvies geldt.

Wat als je tijdens de quarantaine klachten krijgt

Krijg je in de quarantaineperiode klachten? Vraag dan direct een test aan. Uiteraard blijf je verder thuis tot de uitslag van de test bekend is. Lees meer over als je klachten hebt die passen bij het nieuwe coronavirus.

Quarantaine: 10 dagen thuis blijven

De meeste mensen die ziek worden van het nieuwe coronavirus krijgen de klachten binnen 10 dagen na het laatste contact. Daarom moeten zij gedurende 10 dagen voor de zekerheid thuis blijven. Je kunt dan ook niet reizen of op vakantie gaan.

De incubatietijd van het nieuwe coronavirus is maximaal 14 dagen. Heel soms krijgen mensen dus nog klachten na de quarantaineperiode van 10 dagen. Daarom is het belangrijk dat je tot 14 dagen na het contact met de positief geteste persoon je gezondheid extra goed in de gaten houdt.

Quarantaine na een positieve test zonder klachten:

Je kunt de eerste 3 dagen na de test klachten krijgen, houd daarom je gezondheid goed in de gaten.

  • Je moet 72 uur (3 dagen) vanaf de testafname thuis blijven in isolatie, omdat je besmettelijk kunt zijn voor anderen. Ook je huisgenoten moeten thuisblijven, omdat zij misschien door jou besmet zijn geraakt. Zo voorkomen ze dat zij anderen besmetten. 
  • Je mag direct uit isolatie als je tot 72 uur (3 dagen) na de testafname geen klachten hebt gekregen die passen bij COVID-19. De GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst bespreekt met jou wanneer dit is.
  • Als je binnen de 72 uur (3 dagen) na testafname klachten krijgt, dan blijf je langer in thuisisolatie. Ook moeten jouw huisgenoten dan thuis in quarantaine blijven tot 10 dagen na het laatste risicocontact met u. De GGD vertelt je hier meer over.

Word je ernstig ziek en heb je medische hulp nodig? Ga niet naar de huisarts of het ziekenhuis toe, maar bel direct de huisarts. 

Na de quarantaine

Ook na de quarantaine gelden verder de gebruikelijke regels: houd 1,5 meter afstand van anderen, was regelmatig je handen met water en zeep, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en laat je testen als je klachten hebt die passen bij COVID-19.

Quarantaine of isolatie?

  • Als je klachten hebt die bij COVID-19 passen, of je bent getest en de uitslag is positief dan ga je in isolatie. Je blijft dan thuis, zodat je het virus niet verder verspreidt. Lees meer over wat je moet doen als je in isolatie gaat omdat je COVID-19 hebt.
  • Quarantaine is een voorzorgsmaatregel: je bent niet ziek, maar in contact geweest met iemand die (mogelijk) besmet is en blijft daarom 10 dagen thuis.
     

Veelgestelde vragen

Wat mag ik wel en niet doen als ik in quarantaine ben?

Er is informatie beschikbaar voor huisgenoten en voor overige nauwe contacten van een positief geteste COVID-19 patiënt. Ook de Rijksoverheid geeft informatie over quarantaine.

Waarom is de quarantaineperiode ingekort van 14 naar 10 dagen?

Het OMTOutbreak Management Team heeft geadviseerd om deze quarantaineperiode terug te brengen naar 10 dagen, gerekend vanaf het laatste risicovolle contact met een patiënt. Uit de nieuwste gegevens van het Nederlandse bron- en contactonderzoek blijkt dat inkorten van de quarantaineperiode veilig is. Van alle contacten van een besmette patiënt die later zelf ziek werden kreeg 99% COVID-19 klachten binnen 10 dagen na het laatste risicovolle contact.

Geldt de verkorte quarantaineperiode ook voor mensen die al in quarantaine zitten?

Ja, vanaf 19 augustus 2020  mogen mensen die al in quarantaine zitten, na de 10e quarantaine dag weer uit de quarantaine.

Hoeveel mensen worden er na de quarantaineperiode toch ziek?

Heel soms krijgen mensen nog klachten na de quarantaineperiode van 10 dagen. Van de personen die in quarantaine zaten, en daadwerkelijk besmet bleken met COVID-19, ontwikkelde 1% de ziekteverschijnselen later dan 10 dagen.  Vanwege die kleine kans is quarantaine na 10 dagen niet meer nodig, maar blijft het wel belangrijk dat  tot 14 dagen na het contact met de positief geteste persoon extra alert te blijven op klachten.