Sinds het voorjaar van 2022 zijn de eerder geldende coronamaatregelen vervallen. Maar het coronavirus is niet weg. Om de kans zo klein mogelijk te maken dat het virus zich verder verspreidt, blijven enkele belangrijke adviezen gelden.
Testen, isoleren, vaccineren
De belangrijkste adviezen tegen verspreiding van het coronavirus zijn de volgende:
- Blijf thuis en doe een (zelf)test bij klachten
- Ga in isolatie na een positieve test
- Laat je vaccineren
Testen en isoleren
Door je te testen bij klachten en thuis te blijven na een positieve test neem je maatregelen aan de bron. Je voorkomt op die manier dat je andere mensen besmet. Dat is het belangrijkste advies om verspreiding van COVID te beperken. Doe ook een test als je milde klachten hebt en óók als je gevaccineerd bent.
Vaccineren
Door je te laten vaccineren corona bescherm je jezelf tegen het coronavirus en help je om ernstige ziekte en ziekenhuisopnames te voorkomen. Na verloop van tijd neemt de bescherming af. Een herhaalprik is belangrijk om de afweer op te peppen. Iedereen vanaf 12 jaar kan de prik halen, vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of een doorgemaakte besmetting.
Hygiëne en ventilatie altijd belangrijk
Naast de speciale adviezen tegen het coronavirus zijn er hygiëne-adviezen die altijd belangrijk zijn. Goede hygiëne is namelijk niet alleen voor het coronavirus van belang, maar ook om infectieziekten in het algemeen te beperken. Het gaat om de volgende adviezen:
- Was regelmatig je handen
- Nies en hoest in je elleboog
- Zorg voor goede ventilatie
De overdracht van het coronavirus gebeurt vooral via de lucht, meestal dichtbij (binnen 1,5 meter) van iemand die het virus heeft. Besmetting vindt bijna altijd plaats vlak voor en in de eerste dagen na het krijgen van klachten zoals hoesten, niezen en neusverkoudheid. Hoesten en niezen in de elleboog en ventileren dragen meer bij aan het beperken van de overdracht van het coronavirus SARS (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2 dan handen wassen. Wel is bekend dat als mensen vooral neusverkouden zijn waarschijnlijk ook overdracht via de handen een rol speelt, vooral bij kinderen. Handen wassen blijft dus belangrijk om infectieziekten in het algemeen te voorkomen.
Er zijn verder aparte hygiënerichtlijnen voor:
- kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang;
- basisscholen;
- middelbare scholen: de algemene hygiënerichtlijn kan worden gevolgd.
Zorg voor voldoende ventilatie
Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Ventileren is het 24 uur per dag verversen van binnenlucht met verse buitenlucht (luchtverversing). De verse buitenlucht vervangt steeds een deel van de lucht in huis die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht. Ventileren helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties te beperken.
Lees meer op onze pagina over ventilatie.
Film: Ventileren: zo ververs je de lucht in huis
Ventileren en luchten in kinderdagverblijven en scholen
Ventilatie is belangrijk voor een prettig en gezond binnenklimaat, ook in kinderdagverblijven en scholen. In de richtlijnen ventilatie lees je meer over het goed ventileren van klaslokalen en andere ruimtes.
Zie voor meer informatie:
- Binnen- en buitenmilieu voor basisscholen
- Rijksoverheid.nl: ventilatie en gebouwen
- Rijksoverheid.nl: corona en ventilatie schoolgebouwen