Sommige mensen hebben meer kans om ernstig ziek te worden van het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV coronavirus (coronavirus)-2. Zij zijn extra kwetsbaar. Mensen die meer risico lopen kunnen zelf maatregelen nemen om zich te beschermen, zonder dat zij zichzelf onnodig afzonderen.

Vaccinatie

Vaccinatie beschermt bij de meeste mensen goed tegen ernstige ziekte. Mensen die door een aandoening of medicijngebruik meer risico lopen op ernstige COVID-19, worden daarom geadviseerd om zich te laten vaccineren.
Iedereen vanaf 12 die nog geen basisserie of de herhaalprik heeft gehaald, kan deze nog steeds krijgen. Heb je vanaf 19 september 2022 de herhaalprik gehaald? Dan is het niet nodig om nóg een herhaalprik te halen.

Afstand houden en drukte vermijden

Afstand houden is de beste manier om besmetting met een luchtweginfectie te voorkomen. Als je extra voorzichtig wil zijn, vraag mensen dan om afstand te houden. Zeker als zij klachten hebben die kunnen passen bij een luchtweginfectie zoals griep of corona.

Overweeg een mondneusmasker te dragen (minimaal type II of IIR) op plekken waar het moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden. Ga zoveel mogelijk op rustige moment boodschappen doen. 

Maak afspraken

Als je zelf een kwetsbare gezondheid hebt of je gaat bij een kwetsbaar iemand op bezoek, maak dan afspraken met elkaar. Bijvoorbeeld over afstand houden of het dragen van een mondneusmasker. Overweeg om bij luchtwegklachten zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus niet bij elkaar op bezoek te gaan, of een mondneusmasker te dragen. Zowel bij het coronavirus als het griepvirus kan iemand deze klachten hebben.

Denk verder aan de basisadviezen:

  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Was regelmatig je handen met water en zeep.
  • Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.