Sinds begin april 2021 is het in Nederland mogelijk om met een zelftest te kijken of je misschien besmet bent met het coronavirus SARSsevere acute respiratory syndrome-Cov2. De testen zijn bedoeld om extra besmettingen met het virus op te sporen bij mensen die geen klachten hebben. De zelftesten zijn niet bedoeld om te gebruiken bij klachten. Als je klachten hebt, maak dan meteen een afspraak bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst

Ook als je contact hebt gehad met iemand met het coronavirus SARSsevere acute respiratory syndrome-CoV2 of terugkomt uit een risicogebied, maak je een testafspraak bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst

Geen absolute zekerheid

Een zelftest is minder nauwkeurig  dan een test die door een professional is afgenomen. Daarom is de uitslag van een zelftest minder betrouwbaar. Je kunt onterecht een negatief testuitslag krijgen. Ook is een test een momentopname. Je kunt na de test namelijk alsnog besmettelijk worden en ongemerkt andere mensen besmetten. Een negatieve testuitslag is dus maar kort houdbaar. Het blijft belangrijk om je aan de basismaatregelen te houden:  handen wassen, elkaar de ruimte geven en thuisblijven en testen bij klachten.

Heb je een positieve uitslag van de zelftest? Maak dan altijd een afspraak voor een bevestiging van de testuitslag bij de GGD.

De zelftesten die zijn toegelaten in Nederland lijken op antigeentesten die de  GGD ook gebruikt. Maar de manier waarop de GGD de test afneemt is echter anders. Twijfel je tussen een zelftest of een test bij de GGD? Maak dan altijd een afspraak bij de GGD. 

Bekijk de video: Wanneer gebruik je een zelftest?

Waarvoor zijn zelftests wel en niet geschikt?

Het doel van de zelftests is om extra besmettingen op te sporen bij mensen die geen klachten hebben. De zelf testen zijn niet geschikt voor mensen met klachten. Als een zelftest negatief is kun je namelijk toch COVID-19 hebben. Als je klachten hebt, laat je dan testen bij de GGD. Ook als je contact bent van iemand met het COVID-19 of als je net bent teruggekomen uit een risicogebied, laat je je testen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst.