De meeste medicijnen hebben geen invloed op de coronavaccinatie.  Als je dokter je na de vaccinatie een geneesmiddel voorschrijft, vertel hem/haar dan dat je een coronaprik hebt gehad. Hij/zij kan daar dan eventueel rekening mee houden.

Werking vaccinatie bij medicijngebruik

Voor de meeste medicijnen geldt dat je je wel kunt laten vaccineren. In sommige gevallen is extra aandacht nodig.  Dat is het geval bij bloedverdunnende medicijnen en medicijnen die je afweersysteem beïnvloeden:  

  • Als je behandeld wordt met bloedverdunnende medicijnen kun je meestal gewoon gevaccineerd worden. Soms is overleg met de trombosedienst nodig over het juiste tijdstip van vaccineren en de plek waar je geprikt wordt. Geef daarom bij het maken van de afspraak aan welke bloedverdunners je gebruikt.
  • Als je behandeld wordt met medicijnen die het afweersysteem beïnvloeden kun je gevaccineerd worden. Wel kunnen deze medicijnen de vaccinatie minder effectief maken. Lees meer over ‘mensen met afweerstoornis
  • Als je behandeld bent met monoklonale antistoffen tegen het coronavirus kun je gevaccineerd worden vanaf twee tot drie maanden na de behandeling. Deze antistoffen blijven de eerste maanden waarschijnlijk nog in het lichaam aanwezig. Ze kunnen een negatieve invloed hebben op de afweerreactie door de vaccinatie. Daarom is het beter om nog even te wachten met de vaccinatie.

Als je ziek wordt na de vaccinatie 

Als je koorts hebt (38,5 graad of meer),  kan de vaccinatieafspraak niet doorgaan. Als je te ziek bent, zeg je afspraak af. Wanneer de klachten over zijn, maak dan een nieuwe afspraak voor de vaccinatie.

Vaccinatie en operatie

Je kunt tot 2 dagen voor een operatie gevaccineerd worden. Zo voorkom je dat je last hebt van bijwerkingen (op de dag van de operatie) en daardoor niet geopereerd kunt worden. Na een operatie, ook met narcose, kun je gewoon gevaccineerd worden, het is niet nodig om na een operatie een aantal dagen te wachten voordat de vaccinatie gegeven mag worden.