We weten steeds meer over het coronavirus SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2 en COVID-19, de ziekte die het virus veroorzaakt. Op deze pagina krijg je antwoord op de meest gestelde vragen en vind je alles wat we tot nu toe weten.

Veelgestelde vragen

Wanneer ben je na vaccinatie beschermd tegen COVID-19?

De meeste mensen krijgen 2 vaccinaties voor een goede bescherming. Je bent 1 week (met het vaccin van Pfizer) tot 2 weken (met de vaccins Moderna en AstraZeneca) na de tweede prik goed beschermd tegen het coronavirus.
Soms is 1 vaccinatie voldoende. Dat is als je het vaccin van Janssen krijgt. Dan ben je na 28 dagen goed beschermd. Of wanneer je de afgelopen 6 maanden COVID-19 hebt gehad. Dan ben je ook 2 weken na de prik goed beschermd tegen het coronavirus SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2.

Lees meer over COVID-19-vaccinatie


Wat is Long COVID?

Een deel van de mensen houdt na een besmetting met SARS-CoV-2 langdurig klachten. Dat wordt ‘Long (langdurige) COVID’ of 'PASC' (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection) genoemd. Deze klachten kunnen tot enkele weken, maar soms meerdere maanden na een infectie met COVID-19 aanhouden.

Lees meer over Long COVID


Wat weten we over de varianten (mutaties) van het coronavirus Sars-CoV-2

Er circuleren wereldwijd vele varianten van het coronavirus SARS-CoV-2. De WHO en het ECDCEuropean Centre for Disease Prevention and Control beoordelen welke varianten als zorgelijk worden gezien en welke als ‘interessant’. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  volgt die adviezen. We volgen deze varianten en brengen ze in kaart vanwege hun (mogelijke) risicovolle kenmerken en mate van verspreiding. Ook volgen we de varianten van het virus die in Nederland zijn, via de nationale Kiemsurveillance.

Lees meer over de verschillende varianten in Nederland.


Ik heb hooikoorts of een allergie. Mag ik naar buiten of naar mijn werk?

In principe wel. Als je hooikoorts hebt, heb je elk jaar dezelfde klachten in ongeveer dezelfde periode. Je kan dan goed aanvoelen of het ‘die klachten van de hooikoorts’ zijn. Hetzelfde geldt voor klachten die typisch passen bij een allergie. Bij twijfel of als de klachten anders aanvoelen: laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is.


Wordt er onderzoek gedaan naar de rol van verspreiding onder en door kinderen in deze pandemie?

Vanuit het RIVM worden er verschillende onderzoeken gedaan naar de rol die kinderen spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Hierover kun je meer lezen op de pagina over kinderen, school en COVID-19. Over het algemeen geldt: hoe jonger het kind, hoe kleiner de rol bij de verspreiding van het virus. Dit geldt zowel voor de klassieke virusvariant als voor de meer besmettelijke virusvarianten. Wel is het zo dat alle leeftijdsgroepen bij de meer besmettelijke varianten het virus meer verspreiden dan bij de oude varianten.

  Lees meer over kinderen en het virus


  Hoe belangrijk is ventilatie om verspreiding van het virus tegen te gaan? 

  Een goede ventilatie is heel belangrijk. Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Het helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. Als je binnen met mensen bent is het belangrijk om de ruimte goed te ventileren.

  Lees meer over ventilatie


  Wanneer ben je een nauw contact van iemand met COVID-19?

  • Als je langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand was van iemand met COVID-19
  • Als iemand met COVID-19 in je gezicht hoest of niest of als je contact had zoals knuffelen of zoenen
  • Een huisgenoot kan ook een nauw contact zijn. Maar dan gelden andere leefregels  dan voor andere nauwe contacten. 

  Hoe kom je erachter dat je een nauw contact was met iemand die COVID-19 heeft?

  • De persoon met COVID-19 informeert je hierover
  • De GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst informeert je hierover
  • Als je de CoronaMelder app hebt, kun je een melding krijgen.

  Wat moet je doen als je nauw contact bent van iemand met COVID-19?

  Dat hangt samen met of je al beschermd bent tegen corona of dat je niet beschermd bent. Je bent bijvoorbeeld beschermd als je volledig gevaccineerd bent of als je al corona hebt gehad. Hier lees je meer over op de pagina over quarantaine en isolatie


  Bij welke klachten moet je thuisblijven?

  Blijf thuis en laat je testen bij een of meer van de volgende klachten die passen bij COVID-19, ook als je niet erg ziek bent: verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging/koorts  en plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping). Bekijk de overige ziekteverschijnselen die zijn gemeld door mensen met COVID-19.

  Lees meer over de symptomen op De ziekte COVID-19


  Wanneer ben je besmettelijk met het coronavirus SARS-CoV-2?

  Je kunt al besmettelijk zijn de 2 dagen voordat je klachten krijgt. Mensen met COVID-19 zijn over het algemeen 1 tot 2 weken na het begin van de klachten besmettelijk. 

  Lees meer over De verspreiding van het SARS-CoV-2-virus


  Hebben zwangeren meer kans om besmet te raken met het coronavirus SARS-CoV-2?

  Als je zwanger bent heb je meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19 en kunnen complicaties optreden. Dat geldt voor gezonde vrouwen die zwanger zijn en ook voor vrouwen met onderliggende ziekten zoals diabetes of hart- en longziekten.

  Lees meer over Zwangerschap en COVID-19


  Hoe gaat het RIVM om met resultaten uit nieuw (internationaal) onderzoek?

  Het RIVM volgt de internationale literatuur over onderzoeken zorgvuldig. Als er nieuwe inzichten komen uit (internationale) onderzoeksresultaten zal het RIVM haar adviezen en richtlijnen aanpassen. 

  Lees meer over Onderzoeken