Als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen, maak je je misschien zorgen over het nieuwe coronavirus. Voor zover bekend lijkt het ziekteverloop bij zwangeren hetzelfde als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Je hoeft je dus geen extra zorgen te maken. 

Ook blijkt het nieuwe coronavirus geen verhoogde kans te geven op een miskraam of een aangeboren afwijking. Hieronder vind je informatie over zwangerschap en COVID-19. 

Nieuw coronavirus niet gevaarlijk bij een zwangerschap

Het nieuwe coronavirus lijkt niet gevaarlijk te zijn voor een zwangerschap. Op basis van beperkt beschikbare data  zijn er geen aanwijzingen dat zwangeren er vatbaarder voor zijn. We zien dat een ziekte met COVID-19 hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Ook je immuunsysteem verandert. Hierdoor ben je vaak vatbaarder voor luchtweginfecties door virussen. Er is nu nog te weinig wetenschappelijke informatie om te zeggen of je als zwangere ook vatbaarder bent voor het nieuwe coronavirus.

Geen verhoogde kans op miskraam

Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit nieuwe virus. De gevolgen van een infectie met COVID-19 lijken bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken. Hoge koorts kan weeën opwekken. Dit is slecht voor het ongeboren kind. Het is daarom belangrijk om het goed in de gaten te houden als een zwangere koorts krijgt. Bij twijfel bel de huisarts of verloskundige.

Voorzorgsmaatregelen bij een zwangerschap

De maatregelen die zijn ingesteld gelden ook voor zwangeren. Als je zwanger bent, hoef je geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen. De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen:

  • Vermijd drukte
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen
  • Was je handen regelmatig met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Klachten tijdens zwangerschap?

Ben je zwanger en niet lekker? Hou jezelf dan goed in de gaten. De symptomen van het nieuwe coronavirus zijn divers. Sommige mensen lijken er amper iets van de merken. Anderen worden ernstig ziek. Het belangrijkste advies is dat je thuis blijft bij de volgende klachten:

  • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Verhoging of koorts
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Zo zorg je ervoor dat je anderen niet besmet. Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand tot andere mensen. Vanaf 1 juni kan iedereen met een of meer van deze klachten zich laten testen. Zie ook de achtergrondpagina over Testen.
Je mag pas weer naar buiten als je 24 uur geen klachten meer hebt. Er zijn geen aanwijzingen dat een COVID-19 besmetting effect heeft op de baby.

Kinderen minder ziek door corona dan volwassen

Wereldwijd zijn er relatief weinig kinderen gemeld met COVID-19. Nederlandse gegevens bevestigen het beeld dat kinderen minder snel besmet en ziek worden dan volwassenen. Kinderen die wel besmet waren, hadden minder vaak symptomen dan volwassenen. Ook luchtwegklachten, zoals keelpijn, hoesten en neusverkoudheid, kwam minder vaak voor bij kinderen dan bij volwassenen. Dat geldt ook voor pasgeboren baby’s. Er zijn tot nu toe geen baby's overleden. Bij kinderen die besmet zijn met het coronavirus en andere gezondheidsproblemen hebben, kan de ziekte ernstiger verlopen.

Borstvoeding kan bij (mogelijke) coronabesmetting

Je kunt borstvoeding geven als je (mogelijk) bent besmet het COVID-19. Borstvoeding heeft veel voordelen. Daarom moedigen we moeders aan om moedermelk te blijven geven als zij zich goed genoeg voelen. Belangrijk is wel dat de moeder de handen goed met water en zeep wast en hoest of niest in de elleboog. Moeders die te ziek zijn, kunnen proberen de moedermelk af te kolven en op een andere manier geven. Let er op om de fles of borstkolf goed schoon te maken na gebruik. Het is wel mogelijk om de baby te besmetten als je zelf besmet bent. Je kunt overwegen om (gekolfde) voeding door een gezond persoon te laten geven.

22 wekenprik gaat door

Zwangeren kunnen op het consultatiebureau nog steeds de 22 wekenprik tegen kinkhoest halen. Ook de vaccinaties voor kinderen van 0 tot 4 jaar op het consultatiebureau gaan gewoon door. Het halen van deze vaccinaties is belangrijk voor het opbouwen van basisimmuniteit bij het jonge kind. Ouders en kinderen met verkoudheidsklachten mogen niet naar het consultatiebureau komen. Verkoudheidsklachten zijn: neusverkoudheid (niezen of loopneus), of keelpijn of hoesten. In dat geval wordt de vaccinatie met enkele dagen of weken uitgesteld. Dit is geen probleem, met het uitstellen van vaccinatie komt de gezondheid van een kind niet in gevaar.

Meer weten over vaccineren en het nieuwe coronavirus? Ga naar de veelgestelde vragen op de site van het Rijksvaccinatieprogramma.

Veelgestelde vragen

Kan ik een miskraam krijgen van COVID-19?

Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met een COVID-19 besmetting meer kans hebben op een miskraam of zwangerschapsverlies.

Ik ben besmet met COVID-19, mag ik thuis bevallen?

We adviseren dat je met je verloskundige overlegt of je thuis mag bevallen.

Kan ik in het ziekenhuis bevallen?

Ja, je kunt in het ziekenhuis bevallen. Overleg dit met je verloskundige.

Ik ben zwanger en werk op een kinderdagverblijf, een basisschool of BSO, kan ik nog werken?

Als het voor je werk niet lukt om 1,5 meter afstand van anderen te houden, dan moet je vanaf het derde trimester ander werk doen waarbij je de afstand wel kan houden. In overleg met de bedrijfsarts wordt dan vervangend werk gezocht. Dit geldt dus ook voor pedagogisch medewerkers en leraren.