Als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen, maak je je misschien zorgen over het nieuwe coronavirus. Voor zover bekend lijkt het ziekteverloop bij zwangeren hetzelfde als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Je hoeft je dus geen extra zorgen te maken. 

Ook blijkt het nieuwe coronavirus geen verhoogde kans te geven op een miskraam of een aangeboren afwijking. Hieronder vind je informatie over zwangerschap en COVID-19.  

Het nieuwe coronavirus als je zwanger bent 

Als je zwanger bent, is de kans dat je besmet wordt met het nieuwe coronavirus niet groter of kleiner dan als je niet in verwachting bent. Er zijn ook geen aanwijzingen dat een COVID-19 besmetting een miskraam of aangeboren afwijking kan veroorzaken.

Zwangerschap en werk

Als je zwanger bent, kun je gewoon je werk blijven doen. Houd je aan de maatregelen. Als je zorgmedewerker bent, kan het zijn dat je werkgever een eigen beleid voor zwangeren heeft opgesteld, vooral voor zwangeren vanaf 28 weken. Vraag er naar bij je werkgever.

Geen verhoogde kans op miskraam

Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam, het verlies van het ongeboren kind of aangeboren afwijkingen door een infectie met dit nieuwe virus. De gevolgen van een infectie met COVID-19 lijken bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder te zijn dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken. Hoge koorts kan weeën opwekken. Ben je zwanger en heb je hoge koorts? Neem dan contact op met de huisarts of de verloskundige. Ook als je twijfelt of vragen hebt, bel de huisarts of verloskundige.

Voorzorgsmaatregelen bij een zwangerschap

De coronamaatregelen gelden ook voor zwangeren. Als je zwanger bent, hoef je geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen. De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen zijn:

  • Vermijd drukte
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen
  • Was je handen regelmatig met water en zeep (in ieder geval als je thuiskomt, voor het (bereiden van) eten en als je op wc bent geweest)
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik

Klachten tijdens zwangerschap?

Ben je zwanger en niet lekker? Houd jezelf dan goed in de gaten. De symptomen van het nieuwe coronavirus zijn divers. Sommige mensen lijken er amper iets van de merken. Anderen worden ernstig ziek. Heb je milde klachten zoals:

  • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Verhoging of koorts
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Blijf thuis, laat je testen, ziek uit. Zo zorg je ervoor dat je anderen niet besmet. Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand tot andere mensen. 
Je mag pas weer naar buiten als je 24 uur geen klachten meer hebt. Er zijn geen aanwijzingen dat een COVID-19 besmetting effect heeft op de baby. Neem bij twijfel of vragen contact op met je huisarts of verloskundige.

Kinderen minder ziek door het nieuwe coronavirus dan volwassen

Wereldwijd zijn er relatief weinig kinderen gemeld met COVID-19. Nederlandse gegevens bevestigen het beeld dat kinderen minder snel besmet en ziek worden dan volwassenen. In de eerste drie weken van juni 2020 zijn ruim 5.500 kinderen met klachten getest tussen de 0 en 6 jaar. Van deze kinderen was 0,4% positief. Kinderen die wel besmet waren, hadden minder vaak symptomen dan volwassenen. Ook luchtwegklachten, zoals keelpijn, hoesten en neusverkoudheid, kwam minder vaak voor bij kinderen dan bij volwassenen. Dat geldt ook voor pasgeboren baby’s. Er zijn tot nu toe geen baby's overleden. Bij kinderen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus en andere gezondheidsproblemen hebben, kan de ziekte ernstiger verlopen.

Borstvoeding kan bij (mogelijke) coronabesmetting

Je kunt borstvoeding geven als je (mogelijk) bent besmet het COVID-19. Borstvoeding heeft veel voordelen. Daarom moedigen we moeders aan om moedermelk te blijven geven als zij zich goed genoeg voelen. Belangrijk is wel dat de moeder de handen goed met water en zeep wast en hoest of niest in de elleboog. Moeders die te ziek zijn om de baby aan de borst te voeden, kunnen proberen de moedermelk af te kolven en op een andere manier geven. Let er op om de fles of borstkolf goed schoon te maken na gebruik. Het is wel mogelijk om de baby te besmetten als je zelf besmet bent. Draag in het geval je het nieuwe coronavirus hebt gekregen rondom de bevalling een mondneusmasker tijdens de borstvoeding totdat je niet meer besmettelijk bent, of laat de (gekolfde) voeding door een gezond persoon aan de baby geven.

22-wekenprik gaat door

Zwangeren kunnen op het consultatiebureau nog steeds de 22-wekenprik tegen kinkhoest halen. Ook de vaccinaties voor kinderen van 0 tot 4 jaar op het consultatiebureau gaan gewoon door. Het halen van deze vaccinaties is belangrijk voor het opbouwen van basisimmuniteit bij het jonge kind. Ouders en kinderen met klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus mogen niet naar het consultatiebureau komen. In dat geval wordt de vaccinatie met enkele dagen of langer uitgesteld. Dit is geen probleem; met het uitstellen van vaccinatie komt de gezondheid van een kind niet in gevaar.

Meer weten over vaccineren en het nieuwe coronavirus? Ga naar de veelgestelde vragen op de site van het Rijksvaccinatieprogramma.

 

Veelgestelde vragen

Kan ik een miskraam krijgen van COVID-19?

Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met een COVID-19 besmetting meer kans hebben op een miskraam of het verlies van hun ongeboren kind.

Ik ben besmet met COVID-19, mag ik thuis bevallen?

We adviseren dat je met je verloskundige overlegt of je thuis mag bevallen.

Kan ik in het ziekenhuis bevallen?

Ja, je kunt in het ziekenhuis bevallen. Overleg dit met je verloskundige.

Ik ben zwanger en werk op een kinderdagverblijf, een basisschool of BSO, kan ik nog werken?

Als het voor je werk niet lukt om 1,5 meter afstand van anderen te houden, dan moet je vanaf het derde trimester ander werk doen waarbij je de afstand wel kan houden. In het derde trimester komen de longen door de dikke buik wat meer in de verdrukking, waardoor goed doorademen lastiger wordt. Luchtweginfecties zoals COVID-19 zouden dan sneller complicaties kunnen geven. In overleg met de bedrijfsarts wordt dan vervangend werk gezocht. Dit geldt dus ook voor pedagogisch medewerkers en leraren.