Bij sommige mensen met een (ernstige) afweerstoornis werken vaccinaties minder goed. Daarom hebben deze mensen meer vaccinaties nodig dan andere mensen. Op deze pagina staat meer informatie over het vaccineren van mensen met een (ernstige) afweerstoornis, ook wel aangeduid als immuungecompromitteerde patiënten. 

Vragen over de herhaalprik voor mensen met een afweerstoornis

Wat is een herhaalprik?

De herhaalprik tegen corona is een extra prik die minimaal 3 maanden na de laatste coronaprik wordt toegediend, lees meer op de pagina over de herhaalprik. Iedereen die vanaf 19 september 2022 nog geen herhaalprik heeft gehad, kan deze nog krijgen.

Waarom een herhaalprik?

Voor sommige mensen met een ernstige afweerstoornis kan het coronavirus nog steeds ernstige gevolgen hebben. Zij kunnen op advies van de behandelend specialist een verwijzing krijgen voor een extra herhaalprik. Voor mensen met een ernstige afweerstoornis kan dit dus de 7e prik zijn.

Kan iedereen een herhaalprik halen?

Nee, sommige patiënten met een medisch hoog risico (immuungecomprimentterde patiënten/mensen met een afweerstoornis) kunnen op advies van hun medisch specialist een verwijzing voor een extra herhaalprik krijgen.

Vragen over vaccineren bij mensen met een afweerstoornis

Waarom is vaccinatie tegen COVID-19 belangrijk voor mensen met een afweerstoornis?

Voor mensen met ernstige afweerstoornissen kan het coronavirus nog steeds ernstige gevolgen veroorzaken.  Het risico verschilt per persoon en hangt sterk af van hoeveel het afweersysteem onderdrukt is. 

Werkt vaccinatie tegen COVID-19 wel bij mensen met een afweerstoornis?

Ja, maar bij sommige mensen met een (ernstige) afweerstoornis werkt de vaccinatie minder goed of minder lang. Zij hebben extra vaccinaties nodig om voldoende beschermd te zijn tegen ernstige ziekte door het coronavirus. De behandelend specialist kan mensen verwijzen voor een extra vaccinatie.

Raakt mijn immuunsysteem niet uitgeput door vaccineren omdat ik al een afweerstoornis heb?

Het afweersysteem kan goed omgaan met vaccineren. Er is geen reden om vaccinatie achterwege te laten.