De "DINDigitale Individuele Nascholing Prenatale Screening 2.1, Nascholing Prenatale Screening voor counselors" biedt de benodigde basiskennis voor het adequaat kunnen uitvoeren van counselingsgesprekken over de prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom en het structureel echoscopisch onderzoek (20 wekenecho).

Nieuwe e-learning prenatale screening in april beschikbaar

De Digitale Individuele Nascholing Prenatale Screening (DINDigitale Individuele Nascholing Prenatale Screening 2.1) is omgezet in een interactieve e-learning. Indien u van plan bent om de DIN 2.1 begin 2019 te maken, adviseren wij om nog even te wachten tot de nieuwe e-learning in april online komt.

Inhoud van de cursus

In de cursus “DINDigitale Individuele Nascholing Prenatale Screening 2.1, Nascholing Prenatale Screening voor counselors” leert u welke informatie een zwangere vrouw (indien zij dat wenst) moet krijgen over prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 wekenecho, wat de voor- en nadelen zijn van prenatale screening en hoe een counselor de zwangere kan begeleiden bij het maken van keuzes waar zij voor kan komen te staan bij prenatale screening. Welke screeningstesten zijn er en hoe kunnen de uitslagen worden geïnterpreteerd? Wat zijn de vervolgonderzoeken en handelingsopties als er een afwijking wordt vermoed of aangetoond? De "DIN 2.1" geeft ook informatie over de juridische kaders van de prenatale screening, registratie van gegevens in Peridos, de landelijke en regionale organisatie, samenwerking tussen ketenpartners en de kwaliteitsborging.

Waar vindt u de cursus?

U kunt de pdfPortable Document Format van de "DIN 2.1" downloaden in de kolom ‘Download’. U kunt de cursus lezen vanaf het scherm van uw pc, tablet of uitprinten. De tekst van de cursus neemt u zelfstandig door.
De pdf bevat hyperlinks naar relevante artikelen en websites met verdiepende informatie.

De toets

De cursus kunt u afsluiten met een toets. In de tekst van de "DIN 2.1" vindt u de link naar de digitale toets. U dient op het aangegeven adres een account aan te maken. U krijgt vervolgens een mail met uw inloggegevens.

De toets bestaat uit 20 toetsvragen. Als u 16 vragen goed beantwoordt, bent u geslaagd. U ontvangt een certificaat via e-mail.

Met uw inloggegevens kunt u gedurende een week opnieuw inloggen om de toets te maken. Uw account wordt na een week afgesloten óf als u drie keer zakt voor de toets. Als u de toets nog een keer wilt maken, moet u een nieuw account aanmaken.

Accreditatie

De "DIN 2.1" is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen. Als u een BIGWet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg-registratie heeft, dan schrijft het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu uw punten bij in uw persoonlijk dossier in PE-online (GAIA). Heeft u geen BIG-nummer? U dient dan zelf te zorgen voor opname van uw bijscholingsgegevens in de voor u relevante registraties. Zie de tabel voor meer informatie.

 

Accreditatie per beroepsgroep

Beroepsvereniging

Punten/uur

Geaccrediteerd tot

Wie schrijft punten bij?

KNOVKoninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (verloskundigen)

3

1/1/2019

RIVM

NVOGNederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (gynaecologen)

3

1/2/2018

accreditatie is verlopen

BEN (echoscopisten)

3

01/04/2019

U dient zelf te zorgen voor bijschrijving van de punten door het certificaat op te sturen naar accreditatie@echoscopisten.nl. Cursusnummer: C1603

Kwaliteitsregister V&VNVerpleegkundigen en Verzorgenden Nederland

3

16/2/2019

RIVM

VKGNVereniging Klinisch Genetica Nederland (klinisch genetici)

3

15/4/2018

accreditatie is verlopen

Privacy statement

Wanneer u deelneemt aan de e-learning worden uw persoonsgegevens (accountgegevens) en het eindresultaat van de toetsing geregistreerd. Deze gegevens zijn nodig om een certificaat te kunnen uitgeven als u geslaagd bent voor de toets en, indien van toepassing, het bijschrijven van accreditatiepunten in GAIA (PE-online).

De beheerder van de e-learning (The Courseware Company, Utrecht) heeft toegang tot uw gegevens ten behoeve van het accountbeheer en het oplossen van eventuele technische problemen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) draagt verantwoordelijkheid voor de omgang met de geregistreerde gegevens. De Wet Bescherming Persoonsgegevens is van toepassing op de registratie. Uw gegevens worden nooit zonder uw toestemming aan derden, anders dan hierboven genoemd, gegeven. Deze gegevens zullen voor een periode van 1,5 jaar worden bewaard.

Deelname aan deze e-learning houdt in dat u akkoord gaat met bovenstaande verwerking van uw gegevens.