Claudia Coipan is onderzoeker moleculaire epidemiologie bij de afdeling “Epidemiologie en surveillance van gastro-intestinale infecties en zoonosen (EPI Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten (Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten)-GEZ)”.

Zij doet onderzoek naar de epidemiologie van verschillende micro-organismen die voedselinfecties veroorzaken, voornamelijk Salmonella spp species (species)., Campylobacter, en Listeria. Met behulp van whole-genome sequence data, bio-informatica tools, microbiële ecologie en populatie genetica modellen en concepten probeert zij klassieke epidemiologische vragen te beantwoorden over de oorsprong, verspreiding en prevalentie van die micro-organismen. Daarnaast, is ze ook betrokken bij onderzoek aan methodes en algoritmes voor detectie van uitbraken van voedselpathogenen binnen de European Joint Project BeONE (2020-2022) en de, door de International Telecommunication Union en World Health Organization ondersteunde, Focus Group on Artificial Intelligence for Health (FG-AI4H) – Topic Group Outbreaks.

Zij doet onderzoek naar de epidemiologie van verschillende micro-organismen die voedselinfecties veroorzaken, voornamelijk Salmonella spp., Campylobacter, en Listeria. Met behulp van whole-genome sequence data, bio-informatica tools, microbiële ecologie en populatie genetica modellen en concepten probeert zij klassieke epidemiologische vragen te beantwoorden over de oorsprong, verspreiding en prevalentie van die micro-organismen. Daarnaast, is ze ook betrokken bij onderzoek aan methodes en algoritmes voor detectie van uitbraken van voedselpathogenen binnen de European Joint Project BeONE (2020-2022) en de, door de International Telecommunication Union en World Health Organization ondersteunde, Focus Group on Artificial Intelligence for Health (FG-AI4H) – Topic Group Outbreaks.

Achtergrond

Claudia Coipan heeft zich gespecialiseerd in moleculaire biologie en genetica sinds 2003, door het afronden van een master aan de Universiteit van Boekarest (Roemenië). Na 10 jaar werkervaring als junior onderzoeker op het gebied van medische entomologie bij het Nationale Instituut voor immunologie en microbiologie in Boekarest is ze naar Nederland verhuisd om promotieonderzoek te doen aan microbiële ecologie en populatie genetica van de Lymeziekteverwekkers – bacteriën van het complex Borrelia burgdorferi s.l. Volgens haar promotie in 2016 aan de Universiteit van Wageningen, ging ze onderzoek doen aan de samenstelling van plant geassocieerde microbiële flora en belang hiervan voor de gezondheid van gewassen (Wageningen Stichting). Sinds 2018 is Claudia lid van de EPI Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten (Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten)-GEZ groep op het RIVM.