De vossenlintworm is een parasiet die bij vossen voorkomt. Eitjes van de vossenlintworm worden via ontlasting verspreid. Als mensen eitjes van de vossenlintworm binnenkrijgen, bestaat  een kleine kans dat zij (ernstig) ziek worden. Daarom voert het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoek uit naar vossenlintworm in Nederland. 

Een nieuw onderzoek start nu in Midden- en Noord-Limburg. We nodigen jagers uit deze regio’s uit om deel te nemen aan dit onderzoek. Ook anderen die regelmatig in het veld zijn en met enige zekerheid vossenkeutels herkennen, kunnen bijdragen aan dit onderzoek.

Verspreiding vossenlintworm

Vossenlintworm komt in Nederland voor in de regio’s Zuid-Limburg en Oost-Groningen. De kans is groot dat de parasiet zich langzaam naar andere regio’s verspreidt. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu start een onderzoek in Midden- en Noord-Limburg, om de huidige verspreiding in deze regio’s te onderzoeken. Met de resultaten kan betere voorlichting worden gegeven.

Onderzoek

Voor dit onderzoek zullen vossenkeutels worden onderzocht. Jagers en andere vrijwilligers verzamelen de vossenkeutels in het veld en sturen ze daarna op naar het RIVM. Vervolgens onderzoekt het RIVM de vossenkeutels op (eitjes van) de vossenlintworm.

Aanmelden

Jagers en vrijwilligers uit de volgende wildbeheereenheden kunnen zich aanmelden: 
WBE Land van Horne, WBE Beesel-Reuver-Swalmen, WBE Maasterras, WBE Annendaal, WBE Everlose Beek, WBE Graafschap Kessel, WBE Grenskant, WBE Roerstreek, WBE Hunsel, WBE St. Hubertus Meijel, WBE Groote Peel, WBE Helden, WBE De Oude Graaf, WBE Susteren/Graetheide, WBE De Waterbloem, WBE De Eendracht.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar parasieten@rivm.nl. Vermeld in de e-mail uw naam, adres en e-mailadres (en voor jagers: de WBE(s) waarin u jaagt). Daarna ontvangt u een pakket met onder meer verzamel- en verzendmateriaal voor 8 keutels en een uitgebreide uitleg van het onderzoek.

Uw gegevens

Het RIVM gebruikt uw contactgegevens om de onderzoeksmaterialen te versturen. En om contact op te nemen als er vragen zijn over de ingestuurde samples. De contactgegevens staan op een beveiligde server. Binnen 1 jaar na het afronden van het onderzoek worden ze verwijderd.

Zie ook rivm.nl/privacy