Wanneer je nog niet beschermd bent tegen COVID-19 kun je zelf ook ziek worden als je  contact hebt gehad met iemand met corona. Hier verstaan we onder:   

 • Als iemand in je huishouden positief is getest.
 • Als je nauw contact bent van iemand met COVID-19. 
 • Als je via de app Coronamelder een melding hebt gekregen.

Of je in quarantaine moet, hangt af van of je al beschermd bent tegen corona of niet.  

Wanneer ben ik beschermd tegen corona?

Je bent beschermd tegen corona als:

Ben je beschermd tegen corona? Dan hoef je niet in quarantaine. Wel is het belangrijk om je gezondheid goed in de gaten te houden. Krijg je klachten die passen bij het coronavirus? Laat je dan altijd testen en gebruik hiervoor nooit een zelftest.

Ik ben niet beschermd tegen corona, moet ik nu in quarantaine?

Wanneer je nog niet beschermd bent tegen COVID-19 en je contact hebt gehad met iemand die corona heeft ga je in quarantaine. Je blijft thuis.

Quarantaine en leefregels

Als je in quarantaine bent, gelden de volgende leefregels:

 • Blijf thuis en ontvang geen bezoek.
 • Blijf op 1,5 meter afstand van je huisgenoten.
 • Was je handen en nies of hoest in je elleboog.
 • Heeft een huisgenoot COVID-19? Vermijd dan contact met de huisgenoot die besmet is en houd je spullen en je huis schoon.
 • Heb je zelf COVID-19? Ga dan in isolatie. Blijf zoveel als mogelijk alleen op een eigen kamer. Zo zorg je dat jouw huisgenoten geen contact met jou kunnen hebben. 

Bron- en contactonderzoek

Als je COVID-19 hebt, kijkt de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst  bij het bron- en contactonderzoek naar je contacten in de besmettelijke periode.  Op basis van het OMT-advies van 18 juni jl.  is het bron- en contactonderzoek per 8 juli 2021 aangepast.

Soorten contacten

Als je nog niet beschermd bent tegen corona en je langer contact hebt met iemand of juist heel dichtbij iemand bent geweest, is de kans groter dat je besmet raakt. In het bron- en contactonderzoek kijkt de GGD wat voor contact je hebt gehad en wat je dan moet doen. Mensen die contact hebben gehad worden ingedeeld in 3 groepen:  

 • Huisgenoten: de mensen met wie je samenwoont en waarbij je vaak langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter in de buurt bent. 
 • Nauwe contacten:
  • Iemand, buiten je huisgenoten, met wie je langer dan 15 minuten contact had op minder dan 1,5 meter afstand. Of iemand met wie je binnen 24 uur – bij elkaar opgeteld - langer dan 15 minuten contact had op minder dan 1,5 meter afstand. 
  • Iemand met wie je minder dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact had met een groot risico op besmetting. Bijvoorbeeld als iemand je in het gezicht hoest, of als je lichamelijk contact had zoals knuffelen of zoenen.
 • Overige contacten:
  • Iemand met wie je langer dan 15 minuten contact had, op meer dan 1,5 meter afstand in een binnenruimte. Bijvoorbeeld in een ruimte op kantoor, in de klas of tijdens een vergadering
  • Iemand met wie je minder dan 15 minuten contact had op minder dan 1,5 meter afstand, waarbij het risico op besmetting klein is. Bijvoorbeeld bij een korte ontmoeting op minder dan 1,5 meter afstand.

Testen tijdens quarantaine – huisgenoot of nauw contact?

Als je in quarantaine gaat, blijf je thuis. Wanneer je je moet laten testen hangt af van of je een huisgenoot of een nauw contact bent van iemand met COVID-19.

Huisgenoot

Ben je een huisgenoot van iemand die corona heeft? Je laat je dan meteen testen. Door mensen meteen te testen, kunnen we eerder nieuwe infecties opsporen. Laat je ook testen als je (nog) geen klachten hebt. Je gaat alleen naar buiten voor de test. Als de uitslag van de test positief is, heb je COVID-19. Ga dan in isolatie

Heb je binnen vijf dagen na het laatste contact met iemand met COVID-19 een test gedaan en is de testuitslag negatief? Blijf dan in quarantaine. Laat je vervolgens nog een keer testen op dag vijf. Dit is belangrijk, want het kan namelijk zijn dat de eerdere test te vroeg kwam, waardoor het virus nog niet aan te tonen was met de test. De test op dag vijf is in ieder geval betrouwbaar. Dit komt doordat de meeste mensen die ziek worden binnen zeven dagen klachten krijgen. De test kan het virus al twee dagen daarvoor aantonen.

Nauw Contact

Ben je een nauw contact van iemand die corona heeft? Laat je dan op de vijfde dag van de quarantaine testen. Als de testuitslag  negatief is, mag je uit quarantaine. Is de uitslag positief, dan heb je COVID-19 en ga je in isolatie

Waarom testen tijdens quarantaine? 

Door mensen  tijdens hun quarantaineperiode te testen, is het mogelijk om coronavirusinfecties eerder op te sporen. Je weet dan eerder of je het virus hebt en kunt de mensen met wie jij contact hebt gehad ook eerder informeren. Je gaat eerder in isolatie, waardoor je geen mensen meer kunt besmetten. De GGD kan eerder starten met bron- en contactonderzoek. Ook kunnen mensen eerder uit quarantaine. Dit geldt als de test vijf of meer dagen na het laatste contact met de besmettelijk persoon is afgenomen en de uitslag negatief is. 

Eerder uit quarantaine na een negatieve test: geen contact met kwetsbaren 

Vermijd uit voorzorg contact met kwetsbare mensen tot en met dag tien na het laatste contact met iemand met COVID-19. Ook als de uitslag van de test negatief was. Kwetsbare mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden of te overlijden door het virus dan anderen. Werk je in de zorg of met kwetsbare mensen? Overleg dan met je werkgever. 

Quarantaine als je uit het buitenland komt en nog niet beschermd bent

Als je nog niet beschermd bent tegen corona en terug komt uit een land met een oranje of rood reisadvies moet je bij terugkomst een negatieve test kunnen laten zien. Ook kan het zijn dat je in quarantaine moet.  Kijk voor de meest actuele informatie op de website van de Rijksoverheid   

Na de quarantaine

Ook na de quarantaine gelden de volgende regels: houd 1,5 meter afstand van anderen, was regelmatig je handen met water en zeep, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en laat je testen als je klachten hebt die passen bij COVID-19.

Thuisblijfadvies bij klachten, maar nog niet getest

Heb je klachten die passen bij COVID-19 dan blijf je thuis en laat je je testen. 

Video's

Video Hoe werkt quarantaine?

Hoe werkt quarantaine?

Video Hoe werkt isolatie

Hoe werkt isolatie?

Wat is isolatie? 

Als je een positieve testuitslag krijgt, heb je COVID-19. Je gaat dan in isolatie. Isolatie lijkt op quarantaine maar is op twee punten anders:

 • Bij quarantaine mag je nog wel contact hebben met huisgenoten die niet besmet zijn. Bij isolatie vermijd je ieder contact zoveel mogelijk. Dit betekent dat je thuis blijft en het liefst ook in je eigen kamer blijft. Je verlaat deze kamer zo min mogelijk en jouw huisgenoten komen zo min mogelijk in deze kamer. Je gebruikt eigen servies, bestek, tandenborstel en handdoeken. Als het kan, gebruik je een eigen wc en douche. 
 • Is het 7 dagen (of meer) geleden dat je klachten kreeg? En heb je al 24 uur geen klachten meer? Dan ben je niet meer besmettelijk en mag je weer uit isolatie. Houd je langer klachten, dan blijf je tot maximaal 14 dagen in isolatie. Mensen met een verminderde afweer door ziekte of medicijnen  blijven 14 dagen in isolatie, ook als hun klachten eerder over zijn. 
 • Ben je positief getest zonder dat je klachten had? Dan ga je toch in isolatie je kunt nog klachten krijgen en in de dagen voordat de klachten starten zijn mensen juist heel besmettelijk. De GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst vertelt je je hoelang je isolatie duurt als je geen klachten krijgt:  dit varieert van 3 tot 5 dagen.

Word je ernstig ziek en heb je medische hulp nodig? Ga niet naar de huisarts of het ziekenhuis toe, maar bel direct de huisarts. 

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk dat mensen na een negatieve testuitslag op dag 5 nog klachten krijgen?

Een heel klein deel van de nauwe contacten uit een bron- en contactonderzoek krijgt pas 7 dagen na het laatste contact klachten. Quarantaine is bij een negatieve testuitslag van dag 5 dus niet nodig. Wel blijft het belangrijk om op te letten of je klachten krijgt.