De gehoortest doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. Uw kind merkt er nauwelijks iets van en slaapt waarschijnlijk gewoon door. Bekijk de video of lees de informatie op deze website of in de folder. De folder en vertalingen hiervan zijn te vinden onder de tab informatiematerialen

Zacht dopje in het oor

Tijdens de test krijgt uw kind een klein, zacht dopje in het oor. Via dit dopje wordt een zacht, knetterend geluid het oor in gezonden. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te maken. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op. Het dopje is verbonden met een apparaat dat aan de hand van de reactiegeluidjes beoordeelt of het oor goed werkt.

Zo kunt u zich voorbereiden:

  • U hoeft geen speciale voorbereidingen te treffen, maar het is belangrijk dat het tijdens de gehoortest stil is in de kamer.
  • De gehoortest werkt het beste als uw kind rustig is en slaapt. Uw kind kan in de wieg of in uw armen blijven liggen tijdens de test.

Voor zorgverleners is een langere versie van de film gemaakt, deze kunt u natuurlijk ook bekijken.

Uitzonderingen rondom de gehoorscreening

Sommige baby’s worden met een andere apparaat gescreend:

  • baby’s die zijn opgenomen op een intensive care voor pasgeborenen (NICUNeonatale Intensive Care Unit Neonatale Intensive Care Unit   Neonatale Intensive Care Unit  )
  • baby’s die langdurig in het ziekenhuis liggen
  • baby’s die een wisseltransfusie hebben ondergaan
  • baby's die een hersenvliesontsteking (meningitis) hebben gehad.

In bovenstaande gevallen wordt een ander apparaat gebruikt. Uw kind krijgt geen zacht dopje in het oor, maar een plastic kapje op elk oor en drie plakkertjes op de huid.

De plakkertjes worden geplaatst op het voorhoofd, in de nek en één op de rug, het borstbeen of een wang. In deze plakkertjes zitten elektroden die meten of geluiden goed aankomen in de hersenen. Deze test duurt meestal iets langer.

Zo kunt u zich voorbereiden:

  • Smeer de huid van uw kind in de 24 uur vóór het onderzoek niet in met badolie of lotion. Bij het onderzoek worden plakkertjes gebruikt, die door badolie of lotion minder goed blijven zitten.
  • Het is belangrijk dat het tijdens de gehoortest stil is in de kamer.
  • De test gaat het best als uw kind slaapt. Misschien kunt u uw kind vlak voor de test een voeding geven. Veel baby’s vallen daarna in slaap.