1. Mijn kind reageert op geluiden. Is de gehoorscreening echt nodig?
  2. Wanneer wordt de gehoortest afgenomen?
  3. Waarom wordt de gehoortest zo snel na de geboorte afgenomen?
  4. Wie voert de gehoortest uit?
  5. Waarom is de gehoorscreening zo belangrijk?
  6. Hoe werkt de gehoortest?
  7. Wat hoort mijn kind tijdens de gehoortest?
  8. Doet de gehoortest pijn?
  9. Kan ik mij op de gehoortest voorbereiken?
  10. Zijn er kosten aan de gehoorscreening verbonden?
  11. Mijn kind is vaak verkouden. Kan dat gevolgen hebben voor het gehoor?

1. Mijn kind reageert op geluiden. Is de gehoortest echt nodig?

Ja, de gehoortest is echt nodig. Om goed te leren praten, is het niet genoeg dat uw kind reageert op geluiden. Uw kind moet ook alle toonhoogtes goed kunnen horen. Als iemand bijvoorbeeld hogere tonen niet goed kan horen, is het moeilijk om ‘petpolyethylene terephthalate’ en ‘bed’ of ‘dak’ en ‘tak’ van elkaar te onderscheiden. Of uw kind voldoende hoort, is alleen te controleren met de gehoorscreening.


2. Wanneer wordt de gehoortest afgenomen?

Als de gehoortest in combinatie met de hielprik wordt afgenomen, gebeurt dat tussen de vierde en de zevende dag na de geboorte. In sommige regio’s in Zuid-Holland en Gelderland wordt de gehoortest (los van de hielprik) op het consultatiebureau aangeboden als het kind enkele weken oud is.


3. Waarom wordt de gehoortest zo snel na de geboorte afgenomen?

Hoe eerder slechthorendheid wordt ontdekt, hoe sneller uw kind kan worden behandeld. Dat is van belang omdat de taalontwikkeling vrij snel na de geboorte begint. Een baby gaat al na een paar maanden experimenteren met geluiden. Dat doet een baby vooral door te luisteren en spelenderwijs de geluiden over te nemen die hij of zij hoort. Geluid is ook belangrijk voor de ontwikkeling van het deel van de hersenen dat geluid verwerkt.

Er is nog een andere reden. Jonge kinderen hebben vrij snel last van vocht in het middenoor (ook wel ‘lijmoortje’ genoemd). Hierdoor geeft de gehoortest vaak een onvoldoende uitslag. In de eerste weken is de kans op zo’n lijmoortje klein.


4. Wie voert de gehoortest uit?

De gehoortest wordt uitgevoerd door een medewerker van het consultatiebureau (een screener). Als er een derde test nodig is, wordt de test uitgevoerd door de regiocoördinator.


5. Waarom is een gehoorscreening zo belangrijk?

Een goed gehoor is belangrijk voor de ontwikkeling van de taal en voor het leren praten. Als een kind andere mensen niet goed verstaat en niet goed kan praten, kan dat problemen geven bij het leren op school. Ook kan daardoor het leggen van contacten met anderen moeilijk zijn. Met de gehoortest kan een afwijking aan het gehoor sneller worden ontdekt. Hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller de behandeling kan beginnen. 


6. Hoe werkt de gehoortest?

Tijdens de test krijgt uw kind een klein, zacht dopje in het oor. Via dit dopje wordt een zacht, knetterend geluid het oor in gezonden. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te maken. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op. Het dopje is verbonden met een apparaat dat aan de hand van de reactiegeluidjes beoordeelt of het oor goed werkt.

Als een derde test nodig is, wordt een ander apparaat gebruikt. Uw kind krijgt een plastic kapje op elk oor en drie plakkertjes op de huid. De plakkertjes worden geplaatst op het voorhoofd, in de nek en één op de rug, het borstbeen of een wang. In deze plakkertjes zitten elektroden die meten of de geluidssignalen goed aankomen in de hersenen. Deze test duurt meestal iets langer.

Als er vervolgonderzoek nodig is in een Audiologisch Centrum, kunnen er verschillende tests worden uitgevoerd. Daarover krijgt u ter plekke uitleg.


7. Wat hoort mijn kind tijdens de gehoortest?

Uw kind hoort een zacht, knetterend geluid. Bekijk een animatie van de gehoortest.


8. Doet de gehoortest pijn?

Nee, de gehoortest is niet pijnlijk voor uw kind.


9. Kan ik mij op de gehoortest voorbereiden?

U hoeft geen speciale voorbereidingen te treffen. Wel is het belangrijk dat het tijdens de test stil is in de kamer. De gehoortest werkt het beste als uw kind rustig is en slaapt. Uw kind kan in de wieg of in uw armen blijven liggen tijdens de gehoortest.


10. Zijn er kosten aan de gehoorscreening verbonden?

Nee, u hoeft zelf niets te betalen voor de gehoorscreening.

Is er vervolgonderzoek nodig in het Audiologisch Centrum? Of heeft uw kind een behandeling nodig? ? De kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering. Het eigen risico van uw zorgverzekering geldt niet voor kinderen onder de 18 jaar. Heeft u vragen? Bespreek ze met uw zorgverzekeraar.


11. Mijn kind is vaak verkouden. Kan dat gevolgen hebben voor het gehoor?

Bij een verkoudheid kan er vocht achter de trommelvliezen komen. Daardoor kunnen kinderen tijdelijk minder goed horen dan normaal.