De groeiende (wereld)bevolking en de toenemende welvaart doen een steeds groter beroep op de beschikbare grondstoffen. Daarom is het noodzakelijk om efficiënter en minder verspillend met die grondstoffen om te gaan. De rijksoverheid streeft naar een duurzame, volledig circulaire economie in Nederland in 2050.

In een circulaire economie kijk je eerst of je minder producten kunt gebruiken. Dus producten vermijden en verminderen. Daarna kijk je of je producten langer kunt blijven gebruiken voordat je ze weggooit. Bijvoorbeeld door langere garanties en reparaties. En tenslotte kijk je of je je producten na het weggooien nog kan recyclen. Zodat ze een tweede leven krijgen, of zelfs nog meer levens.

Kansen voor circulair werken

In de Green Deal Duurzame Zorg zijn afspraken gemaakt om circulair te werken in de zorgsector. En om circulair werken een vast onderdeel te maken van het inkoopproces. In de zorgsector liggen op dit moment vooral veel mogelijkheden bij voeding, medische hulpmiddelen, wegwerpproducten, meubilair, bedrijfskleding, wasgoed, facilitaire producten en bouwmaterialen.

Meer informatie:

 

Hier vind je nieuwe mogelijkheden - Onderzoek & Kennis - RIVM

Onderdeel van Green Deal Duurzame Zorg voor Gezonde Toekomst
 

Logo Green Deal