Op deze pagina vindt u de antwoorden op de vragen die op dit moment het meest over COVID-19 en de griep(prik) gesteld worden.  

Nee, een besmetting met COVID-19 alleen is geen reden om de griepprik te halen. Alleen wanneer u in het ziekenhuis bent opgenomen, restafwijkingen op CT-thorax en een verminderde longfunctie heeft, mag u de gratis griepprik halen.

Bent u opgenomen geweest in het ziekenhuis, maar twijfelt u over de andere twee voorwaarden? Neem dan contact op met uw longarts of huisarts.

Nee, de griepprik is alleen voor patiënten die opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis vanwege COVID-19 en blijvende longschade hebben opgelopen met een verminderde longfunctie. Het betreft maar een heel kleine groep mensen.

Tijdens de besmettelijke periode gaat u in isolatie om te voorkomen dat u anderen besmet. Als u nog in isolatie zit dan kunt u de griepprik niet halen. Als u uit isolatie mag en u zich weer goed voelt, kunt u uw griepprik halen. Meer informatie over besmettelijkheid en isolatie bij COVID-19 is hier te vinden. 

Heeft u ook koorts? In het algemeen is het advies om de griepprik uit te stellen als u koorts heeft. Dit om te voorkomen dat u behalve de koorts  ook nog last krijgt van eventuele bijwerkingen van het vaccin.

Het is verstandig om ook de griepprik te halen. De coronavaccinatie beschermt u niet tegen het griepvirus, maar alleen tegen het coronavirus. Het coronavirus en het griepvirus zijn verschillende virussen. U krijgt de griepprik aangeboden omdat u vanwege uw leeftijd en/of medische aandoening meer kans heeft om (ernstig) ziek te worden door griep. De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt en daardoor ernstig ziek wordt. En helpt u dus om zo gezond mogelijk te blijven.