Op deze pagina vindt u de antwoorden op de vragen die op dit moment het meest over COVID-19 en de griep(prik) gesteld worden.  

Nee. Het kan geen kwaad om deze vaccinaties in korte tijd  te ontvangen. Ons afweersysteem kan op meerdere ziekteverwekkers of vaccins tegelijk reageren. Ook baby’s krijgen in korte tijd meerdere vaccinaties tegen verschillende ziektes om hen goed te beschermen.

De griep- en pneumokokkenvaccinatie kunnen op hetzelfde moment gegeven worden door de huisarts. Wel zit er een wachttijd tussen de coronavaccinatie en de griep- en pneumokokkenvaccinatie. Dit is voor het geval u last heeft van bijwerkingen.

Heeft u de griepprik en/of pneumokokkenvaccinatie eerst gekregen? Dan moet u minimaal 1 week (7 dagen) wachten voordat u de coronavaccinatie kunt krijgen. 

Heeft u de coronavaccinatie eerst gekregen? Dan moet u minimaal 2 weken (14 dagen) wachten voordat de huisarts u de griepprik en/of pneumokokkenvaccinatie kan geven.

Griep en COVID-19

Het is mogelijk dat mensen griep en COVID-19 tegelijk krijgen. Het zijn twee verschillende infectieziekten die worden veroorzaakt door verschillende virussen. Het is onbekend hoe groot de kans is dat ze gelijktijdig bij iemand aanwezig zijn.

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus helpen ook tegen de verspreiding van griep.

Niet alle besmettingen met het griep- of coronavirus verlopen (heel) ernstig. Een groot deel van de mensen heeft er weinig last van. Wel zijn er mensen die meer risico hebben op een ernstig beloop van de griep. Die mensen hebben ook meer risico op een ernstig beloop van COVID-19. Dat kan komen door een hogere leeftijd. Het kan ook door een chronische ziekte van hart, longen, nieren of het afweersysteem. 

Sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden van de griep. Zij krijgen elk jaar een uitnodiging voor de griepprik.

Als u een ernstige longontsteking van COVID-19 heeft gehad en daarna ook nog griep krijgt, of andersom, kunt u daar erg ziek van zijn. Een nieuwe infectie van een ander virus of bacterie in een al beschadigde long kan ernstiger verlopen. De herstelfase kan daardoor langer duren of moeizamer zijn.

Nee. Er zijn mensen die meer risico hebben om COVID-19, griep of een pneumokokkeninfectie te krijgen. Dat kan komen door hun hogere leeftijd, door een chronische ziekte of afgenomen afweer door ziekte of medicijnen. Op hetzelfde moment ziek worden van COVID-19, griep of pneumokokken kan, maar het is onbekend hoe groot de kans is.

Griepprik en COVID-19

Het is belangrijk om rekening te houden met de besmettelijkheid van COVID-19 en in hoeverre u bent hersteld. Tijdens de besmettelijke periode gaat u in isolatie om te voorkomen dat u anderen besmet. Als u nog in isolatie zit dan kunt u de griepprik niet halen. Als u uit isolatie mag (van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst) en u zich weer goed voelt, kunt u uw griepprik halen. Meer informatie over besmettelijkheid en isolatie bij COVID-19.

Als u  Long-Covid hebt, is vaccinatie met de griepprik mogelijk. De griepprik kan helpen om een griep (influenza)  te voorkomen. Er zijn geen aanwijzingen dat de Long-Covid-klachten erger worden door vaccinatie met de griepprik. Dit geldt ook voor de pneumokokken- en COVID-19-prik.

Heeft u de griepprik eerst gekregen? Dan moet u minimaal een week (zeven dagen) wachten voordat u de coronavaccinatie kunt krijgen. Als u deze vaccinatie haalt bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst moet u twee weken wachten.

Heeft u de coronavaccinatie het eerste gekregen? Dan moet u minimaal twee weken wachten voordat u de griepprik kunt krijgen.
Deze wachttijd is voor het geval u last heeft van bijwerkingen.

Nee. De griepprik beschermt niet tegen coronavirussen. De griepprik beschermt tegen griep. Griep ontstaat door griepvirussen (influenzavirussen). COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2).

Nee. De coronavaccinatie beschermt niet tegen griepvirussen. De coronavaccinatie beschermt tegen COVID-19. Griep ontstaat door griepvirussen (influenzavirussen). COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2.

Het is verstandig om ook de griepprik te halen. De coronavaccinatie beschermt u niet tegen het griepvirus, maar alleen tegen het coronavirus. Het coronavirus en het griepvirus zijn verschillende virussen. U krijgt de griepprik aangeboden omdat u vanwege uw leeftijd en/of medische aandoening meer kans heeft om ernstig ziek te worden door griep. De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt en daardoor ernstig ziek wordt. En helpt u dus om zo gezond mogelijk te blijven.

Nee, het zijn  twee verschillende soorten vaccins.