Op deze pagina vindt u de antwoorden op de vragen die op dit moment het meest over COVID-19 en de griep(prik) gesteld worden.  

Nee. Het kan geen kwaad om deze vaccinaties in korte tijd te krijgen. Ons afweersysteem kan op meerdere vaccins tegelijk reageren. Ook baby’s krijgen in korte tijd meerdere vaccinaties tegen verschillende ziektes om hen goed te beschermen.

Griep en COVID-19

Het is mogelijk dat mensen griep en COVID-19 tegelijk krijgen. Het zijn twee verschillende infectieziekten die worden veroorzaakt door verschillende virussen. Het is onbekend hoe groot de kans is dat ze gelijktijdig bij iemand aanwezig zijn.

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus helpen ook tegen de verspreiding van griep.

Niet alle besmettingen met het griep- of coronavirus verlopen (heel) ernstig. Een groot deel van de mensen heeft er weinig last van. Wel zijn er mensen die meer risico hebben op een ernstig beloop van de griep. Die mensen hebben ook meer risico op een ernstig beloop van COVID-19. Dat kan komen door een hogere leeftijd. Het kan ook door een chronische ziekte van hart, longen, nieren of het afweersysteem. 

Sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden van de griep. Zij krijgen elk jaar een uitnodiging voor de griepprik.

Als u een ernstige longontsteking van COVID-19 heeft gehad en daarna ook nog griep krijgt, of andersom, kunt u daar erg ziek van zijn. Een nieuwe infectie van een ander virus of bacterie in een al beschadigde long kan ernstiger verlopen. De herstelfase kan daardoor langer duren of moeizamer zijn.

Nee. Er zijn mensen die meer risico hebben om COVID-19, griep of een pneumokokkeninfectie te krijgen. Dat kan komen door hun hogere leeftijd, door een chronische ziekte of afgenomen afweer door ziekte of medicijnen. Op hetzelfde moment ziek worden van COVID-19, griep of pneumokokken kan, maar het is onbekend hoe groot de kans is.

Griepprik en COVID-19

Als u long-COVID heeft, kunt u de griepprik veilig halen. De griepprik kan helpen om griep of gevolgen daarvan te voorkomen. Er zijn geen aanwijzingen dat Long-COVID-klachten erger kunnen worden door griepprik. Dit geldt ook voor de pneumokokken- en de coronaprikken.
 

Het is belangrijk om rekening te houden met de besmettelijkheid van COVID-19 en in hoeverre u bent hersteld. Tijdens de besmettelijke periode gaat u in isolatie om te voorkomen dat u anderen besmet. Als u nog in isolatie zit dan kunt u de griepprik niet halen. Als u uit isolatie mag (van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst) en u zich weer goed voelt, kunt u uw griepprik halen. Meer informatie over besmettelijkheid en isolatie bij COVID-19. 
In het algemeen is het advies is om de griepprik uit te stellen koorts . Mede om te voorkomen dat u naast de klachten van de infectie ook last krijgt van eventuele bijwerkingen van het vaccin.

Nee, dat is niet nodig. U mag beide vaccinaties bijvoorbeeld tegelijkertijd of kort op elkaar halen.

Nee. De griepprik beschermt niet tegen coronavirussen. De griepprik beschermt tegen griep. Griep ontstaat door griepvirussen (influenzavirussen). COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2).

Nee. De coronavaccinatie beschermt niet tegen griepvirussen. De coronavaccinatie beschermt tegen COVID-19. Griep ontstaat door griepvirussen (influenzavirussen). COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2.

Het is verstandig om ook de griepprik te halen. De coronavaccinatie beschermt u niet tegen het griepvirus, maar alleen tegen het coronavirus. Het coronavirus en het griepvirus zijn verschillende virussen. U krijgt de griepprik aangeboden omdat u vanwege uw leeftijd en/of medische aandoening meer kans heeft om ernstig ziek te worden door griep. De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt en daardoor ernstig ziek wordt. En helpt u dus om zo gezond mogelijk te blijven.

Nee, het zijn twee verschillende soorten vaccins.