Bekijk de animatie over de maternale griepprik. Dit is een griepprik tijdens de zwangerschap. Deze animatie legt uit hoe vaccineren tijdens de zwangerschap werkt. 

Animatie maternale griepprik

In deze animatievideo wordt uitgelegd waarom het verstandig is om je je tijdens je zwangerschap te laten vaccineren, hoe het precies werkt en waar je terug kunt.

VOICE-OVER: "Je tijdens de zwangerschap laten vaccineren om je baby te beschermen, hoe zit dat? Pasgeboren baby’s zijn
erg vatbaar voor kinkhoest en griep. Ze kunnen hier ernstig ziek van worden. Wil je jouw baby hiertegen beschermen? Dan kun je je tijdens
de zwangerschap laten vaccineren.

Met de 22-wekenprik bescherm je je baby al vanaf de geboorte tegen kinkhoest. En met de griepprik bescherm je
je baby tegen ernstige gevolgen van griep. Maar, hoe werkt dit eigenlijk?"

Als je gevaccineerd wordt, maakt je lichaam antistoffen aan tegen een bepaalde ziekte. Deze beschermen jou, én ook je baby.

Via de placenta geef je namelijk continu voedingsstoffen door. En als je antistoffen hebt, geef je die dus ook door. Zo heeft jouw baby de eerste maanden minder kans op het krijgen van griep en veel minder kans op kinkhoest. Daarbij, ben je zelf óók
beter beschermd tegen deze ziektes. En dat komt goed uit, je energie kun je nu namelijk wel ergens
anders voor gebruiken. De griepprik haal je bij de huisarts en de 22-wekenprik bij het consultatiebureau. Beide prikken zijn gratis."

Meer weten over vaccineren tijdens je zwangerschap? Kijk dan op deverloskundige.nl/griepprik"

Logo's Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Verloskundige.