Wat zijn de voordelen van de griepprik?

Wat zijn de nadelen van de griepprik?

Waarom moet ik ieder jaar opnieuw de griepprik halen?

Krijgen in andere Europese landen andere groepen mensen de griepprik?

Ik kom op internet verhalen tegen over schadelijke stoffen in de griepprik. Hoe zit dat?

Ik twijfelde eerst, maar wil nu alsnog in december de griepprik halen. Kan dat?

Kun je narcolepsie (slaapziekte) krijgen van de griepprik?

Wat zijn de voordelen van de griepprik?

De griepprik is de beste bescherming tegen griep en de ernstige gevolgen daarvan.

De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt.

Als u na een griepprik toch griep krijgt, bent u er meestal minder ziek van.

De kans dat u een bijkomende ziekte krijgt, zoals een longontsteking, is kleiner. Er is minder kans op complicaties.

Heeft u een bepaalde medische aandoening? Bijvoorbeeld diabetes, astma of een hartziekte? Dan kan uw ziekte erger worden door griep. De griepprik maakt de kans daarop kleiner.

De kans om te overlijden door (de gevolgen van) griep is kleiner.

De griepprik geeft weinig bijwerkingen en is een veilig vaccin.

Met de griepprik beschermt u ook anderen in uw omgeving.

Wat zijn de nadelen van de griepprik?

De griepprik biedt geen volledige bescherming tegen griep. Soms krijgt iemand die de griepprik heeft gehad toch griep. De griepklachten zijn dan vaak minder erg.

Soms kunt u bijwerkingen krijgen van de griepprik.

  • De plaats van de prik op uw arm kan de eerste dag pijnlijk, rood of dik zijn. Dit gaat binnen één tot twee dagen vanzelf over.
  • Soms voelen mensen zich de dag na de griepprik niet lekker. Ze hebben hoofdpijn, weinig energie en lichte koorts. Dit is vooral bij kinderen die nog nooit eerder griep of een griepprik hebben gehad. Dit is geen griep. Maar een normale reactie van het lichaam op een inenting. Het is onschuldig en gaat vanzelf weer over. Van de griepprik kunt u géén griep krijgen.

Waarom moet ik ieder jaar opnieuw de griepprik halen?

Griepvirussen veranderen regelmatig. Daardoor zijn er heel veel verschillende griepvirussen, die ieder winterseizoen weer anders zijn. De griepprik heeft daarom ieder jaar een andere samenstelling. Deskundigen voorspellen welke virussen zij het komende winterseizoen verwachten. Deeltjes van deze virussen komen in de griepprik. Het vaccin beschermt u alleen voor griep in dat griepseizoen.

Heeft u griep gehad, of heeft u een griepprik gekregen? Dan maakt uw lichaam afweerstoffen voor alleen deze griepvirussen. De griepprik biedt ongeveer een half jaar bescherming. De afweerstoffen die zijn aangemaakt door de griepprik van vorig jaar geven dit jaar dus geen bescherming meer. 

Als u tot de doelgroep behoort, krijgt u daarom het advies om elk jaar tussen half oktober en half november een griepprik te halen.

Krijgen in andere Europese landen andere groepen mensen de griepprik?

De doelgroepen voor de griepprik zijn in heel Europa ongeveer hetzelfde: ouderen en mensen met een chronische ziekte. Wel ligt soms de leeftijdsgrens anders dan in Nederland. En in sommige landen kiest men ervoor om alle zwangere vrouwen en kinderen een gratis griepprik aan te bieden.

Ik kom op internet verhalen tegen over schadelijke stoffen in de griepprik. Hoe zit dat?

De stoffen in het griepvaccin staan vermeld in de bijsluiter. Daarbij moet onderscheid gemaakt worden tussen hulpstoffen en reststoffen.

  • Hulpstoffen zijn stoffen die actief aan het vaccin worden toegevoegd om het vaccin beter te laten werken of om het vaccin beter te conserveren.
  • Bij reststoffen gaat het om zeer kleine hoeveelheden van stoffen die gebruikt zijn bij de productie van het vaccin. Deze reststoffen worden voordat het vaccin in gebruik genomen wordt, zo veel mogelijk verwijderd via verschillende zuiveringsstappen in het productieproces. Het kan zijn dat zeer kleine hoeveelheden achterblijven. Het gaat dan om zulke kleine hoeveelheden dat het geen schade kan veroorzaken. Alleen mensen met een allergie voor deze stoffen wordt wel afgeraden om het vaccin te gebruiken. Zij kunnen al op heel kleine hoeveelheden reageren. Deze stoffen staan daarom onder het kopje “Wanneer mag u dit middel niet gebruiken” vermeld in de bijsluiter.

Voordat een vaccin op de markt gebracht wordt, is het uitgebreid getest op veiligheid volgens strenge internationale eisen. Op internet worden een aantal stoffen specifiek genoemd:

  • Thiomersal/Thimerosal: Dit is een kwikverbinding die als hulpstof (conserveringsmiddel) in sommige vaccins wordt gebruikt. Het zit niet in het vaccin dat voor de griepprik wordt gebruikt.
  • Aluminium verbindingen: Deze kunnen worden gebruikt om de werking van een vaccin te verbeteren, maar zit niet in het griepvaccin.
  • Formaldehyde: Bij het productieproces van vaccins wordt formaldehyde toegevoegd om te zorgen dat het virus wordt gedood (dit is de reden dat u geen griep kunt krijgen als gevolg van de griepprik). Vóórdat de vaccinvloeistof in de spuit gaat wordt dit gezuiverd, maar toch kunnen zeer kleine hoeveelheden stoffen als reststoffen achterblijven. Deze kleine hoeveelheid formaldehyde in vaccins is niet schadelijk voor de gezondheid, tenzij er een allergie voor dit product is. Het menselijk lichaam maakt bij de stofwisseling ook zelf formaldehyde. De hoeveelheid formaldehyde die in een dosis griepvaccin voorkomt is vele malen kleiner dan de hoeveelheid die het lichaam dagelijks zelf aanmaakt.

Meer algemene informatie over hulpstoffen in vaccins is te vinden op Rijksvaccinatieprogramma.nl.

Ik twijfelde eerst, maar wil nu alsnog in december de griepprik halen. Kan dat?

Ja, dat kan. De beste tijd voor de griepprik is ieder jaar tussen half oktober en half november. De griep komt alleen voor in de winter, meestal tussen december en april. Nadat u de griepprik heeft gekregen, duurt het twee weken voordat uw lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt. De afweerstoffen die uw lichaam na de griepprik maakt, beschermen u meestal ongeveer een half jaar. Dus ook in december of later kan het zinvol zijn de griepprik te halen. Overleg dit met uw huisarts.

Kun je narcolepsie (slaapziekte) krijgen van de griepprik?

Nee, er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat je van de jaarlijkse seizoensgriepprik slaapziekte (narcolepsie) kunt krijgen.

Tijdens de griepvaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse grieppandemie in 2009 zijn er wel meldingen geweest van slaapziekte bij mensen die zijn ingeënt met het vaccin Pandemrix. Dat is een vaccin dat in 2009 ook in Nederland gebruikt werd voor de vaccinatie van kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar oud en huisgenoten van kinderen jonger dan 6 maanden. Daarna is het niet meer gebruikt. 

Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar een mogelijk verband tussen narcolepsie en de vaccinatie met Pandemrix. De uitkomsten van die onderzoeken laten tegenstrijdige resultaten zien. Soms wordt een verhoogd risico gevonden, soms niet. Een wereldwijd onderzoek, waarin ook Nederlandse gegevens zijn onderzocht, toon géén verband aan tussen narcolepsie en vaccins tegen de Mexicaanse griep (Narcolepsy and adjuvanted pandemic influenza A (H1N1) 2009 vaccines – Multi-country assessment).

Een recent verschenen systematische vergelijking van veel studies naar het verband tussen pandemische vaccins en slaapziekte laat zien dat er in het eerste jaar na vaccinatie met Pandemrix een grotere kans op narcolepsie was (Incidence of narcolepsy after H1N1 influenza and vaccinations: Systematic review and meta-analysis).