RIVM

 

A. van Leeuwenhoeklaan 9

3721 MA Bilthoven

Postbus 1

3720 BA Bilthoven

www.rivm.nl

 

T 030 274 91 11

F 030 274 29 71

info@rivm.nl

Pagina 1 van 1

Versie: 2018

 

Status: 2018

 

 

 

 

Beste ouders/verzorgers,

 

Er is (weer) hoofdluis in de klas. Dat is vervelend maar het komt vaak voor bij scholieren. Iedereen kan hoofdluis krijgen. Het heeft niets met gewassen of ongewassen haren te maken. Hoofdluizen verspreiden zich heel snel. Dus als één kind in de klas het heeft, kunnen andere kinderen het ook krijgen.

 

Wat moet u doen?

Het is heel belangrijk om uw kind(eren)en uzelf ten minste 1 keer per week te controleren. Als u hoofdluis ziet moet u meteen behandelen. Wij controleren ook in de klas. Als we geen luizen meer vinden, dan laten we u dat weten. U kunt dan ophouden met de wekelijkse controle. Het is wel verstandig om daarna te blijven controleren. Eén keer per maand is dan genoeg.

 

Hoe zien luizen eruit?

Hoofdluis begint vaak met jeuk, maar niet altijd. Een hoofdluis is zo groot als een sesamzaadje. U kunt luizen soms zien bewegen tussen het haar. Hoofdluizen zijn grijsblauw. Als ze bloed hebben opgezogen hebben: roodbruin. Soms ziet u alleen witte, grijze, of zwarte puntjes die aan de haren kleven. Dat zijn de eitjes. Op de website van het RIVM staat een filmpje over hoe u het beste kunt controleren en welke behandeling goed werkt tegen hoofdluis.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Handige links:

Alle informatie over hoofdluis

Veelgestelde vragen over hoofdluis