In het jaar dat jongens en meisjes 10 jaar worden, ontvangen ze een uitnodiging voor de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie. De vaccinatie zit in het Rijksvaccinatieprogramma.

Uitnodiging HPV-vaccinatie

  • Sinds 2022 krijgen jongens en meisjes in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging om twee keer een vaccinatie tegen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) te halen. De tweede vaccinatie krijgen ze een half jaar na de eerste. Alle jongens en meisjes krijgen hiervoor automatisch een uitnodiging van de jeugdgezondheidszorg. 
  • In 2022 en 2023 worden alle jongeren tot 18 jaar (geboren tussen 2004 en 2011) die nog geen HPV-vaccinatie hebben gehad uitgenodigd om zich te laten vaccineren. Zij krijgen daar automatisch een uitnodiging voor. Deze HPV-vaccinaties zijn gratis. 
  • In 2023 ontvangen alle jongvolwassen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 automatisch een uitnodiging van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) in hun regio. Zij kunnen daarmee zelf een afspraak maken voor een vaccinatie op www.hpvafspraak.nl.
Twijfel je of de HPV-vaccinatie voor jou de juiste keuze is? Dan kan de HPV keuzehulp je wellicht helpen.

Hoe werkt de HPV-vaccinatie?

De HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie bevat nagemaakte deeltjes van HPV-typen 16 en 18. Je kunt er geen HPV van krijgen. Na de vaccinatie maakt het lichaam antistoffen tegen HPV-16 en -18, en ook een beetje tegen een aantal andere HPV-typen. De meest voorkomende vorm van kanker door HPV is baarmoederhalskanker. HPV kan ook andere vormen van kanker veroorzaken, zoals kanker bij de anus, penis, vagina, schaamlippen en in de mond- en keelholte. Het vaccin beschermt voor ongeveer 95% tegen langdurige HPV-infecties met type 16 en 18, en daarmee beschermt het tegen vormen van kanker die door HPV worden veroorzaakt. Uit Brits en Zweeds onderzoek is gebleken dat een HPV-vaccin tot 87 en 88% bescherming biedt tegen baarmoederhalskanker. Omdat het vaccin niet 100% beschermt, is het voor vrouwen nog steeds aan te raden om een uitstrijkje te laten maken als je een oproep krijgt voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

De vaccinatie werkt het beste als je nog geen HPV-besmetting hebt. Het is dus belangrijk dat je de vaccinatie krijgt voordat je seksueel actief wordt, maar ook als je al seksueel actief bent kan de vaccinatie HPV-kanker voorkomen.

Hoe werkt een inenting?

Bekijk de animatie Hoe werkt een inenting