Schone lucht is belangrijk voor de gezondheid. Dit geldt niet alleen voor de buitenlucht maar ook voor de lucht in huis. De hele dag kan binnenlucht vies worden door stof en vocht. Ook kunnen er onzichtbare ziekteverwekkers in de lucht zitten, zoals bacteriën en virussen en schimmels. Hoe meer mensen er in een ruimte zijn, hoe sneller de lucht in huis vies kan worden. Daarom helpt goed luchten en ventileren, in combinatie met gelijkmatig verwarmen om overtollig vocht in een woning te voorkomen. Ook zorgt het voor gezonde lucht in huis. Dat helpt om gezond te blijven en tegelijk vochtproblemen te voorkomen.

Als er niet genoeg wordt geventileerd en gelucht, kan de lucht in uw woning te vochtig worden. Daardoor kunnen huisstofmijten en schimmels zich makkelijk ontwikkelen. Ook blijven schadelijke stoffen (uitdamping van (bouw)materialen) en gassen (door het koken en roken) te lang binnenshuis. Dit heet een ongezond binnenmilieu. Hierdoor kun je luchtwegklachten, moeheid, hoofdpijn en allergieën krijgen. Goed ventileren, luchten en de woning gelijkmatig verwarmen helpen om gezondheidsklachten te voorkomen.

Luchtverversing

Om de binnenlucht schoon te krijgen moet de vieze lucht naar buiten. Daardoor komt schonere lucht naar binnen. De binnenlucht kan in korte tijd al heel vies worden. Zorg daarom dat de binnenlucht altijd naar buiten kan. Dit heet ventileren. Daarnaast kan het soms prettig zijn korte tijd te luchten, bijvoorbeeld tijdens het koken.

Ventileren

Ventileren is het verversen van lucht. Hierbij vervangt de buitenlucht de vieze binnenlucht. Ventileren doe je door ventilatieroosters en/of ramen dag en nacht op een kierstand open te zetten. Zet het liefst twee of meer roosters en/of ramen tegenover elkaar open. Dat kan in de meeste nieuwe huizen. Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren!  Daarnaast kun je automatisch (mechanisch) ventileren. Mechanische ventilatie herken je aan ventielen of roosters in het plafond of de muur. In de keuken of badkamer zit vaak een knop waarmee je het ventileren kunt instellen. Een mechanisch ventilatiesysteem heeft jaarlijks onderhoud nodig. Sluit hiervoor een onderhoudscontract af of informeer voor het onderhoud bij uw woningbouwvereniging. Elk half jaar moeten de filters van het ventilatiesysteem vernieuwd of schoongemaakt worden.

Luchten

Ook als u goed ventileert, kan het soms nodig zijn te luchten. Met luchten wordt in een korte tijd alle vieze binnenlucht en het teveel aan vocht ververst. We spreken van luchten als een raam of buitendeur flink opengezet wordt. Een half uur per dag is genoeg. Luchten is een aanvulling op ventileren, geen vervanging.  Luchten is vooral belangrijk tijdens en na: drogen van de was; koken; douchen; bezoek; klussen in huis (bijvoorbeeld zagen en verven); roken in de ruimte.

Verwarmen

Naast ventileren en luchten is het belangrijk een woning goed en gelijkmatig te verwarmen. Dit voorkomt in veel gevallen vochtproblemen. Om gelijkmatig te verwarmen moet je ervoor zorgen dat de temperatuur binnen overdag rond de 20 graden ligt. Zorg dat het ’s nachts niet kouder dan 15 graden. Bij lagere temperaturen kan vocht namelijk neerslaan op de ramen of in muren en plafonds trekken. Daardoor kunnen er schimmels ontstaan. Warme lucht kan meer vocht opnemen. Dat helpt om, samen met goed ventileren, het teveel aan vocht in de woning kwijt te raken.

Wat kan ik zelf doen?

Zet 24 uur per dag ramen op een kier of houd  ventilatieroosters open als je die hebt. Zet ramen of roosters open tegenover elkaar. Lucht dagelijks een half uur alle kamers (raam flink open) Lucht extra bij was drogen, koken, douchen, roken, bezoek en klussen in de woning. Wordt het binnen te koud? Doe de ramen dan niet dicht, maar zet ze op een kleinere kier open. Als je ventilatieroosters hebt, houdt die dan ook altijd open. Vaak zijn ze op meerdere standen instelbaar. Heb je mechanische ventilatie? Zet die dan hoger:

  • als er veel mensen in huis zijn;
  • bij koken;
  • bij douchen;
  • als u was in huis droogt;
  • als u binnen rookt;
  • ls u binnenshuis aan het klussen bent.

Er moet extra veel vieze lucht of vocht afgevoerd worden. Als je niet thuis bent kunt de mechanische ventilatie op de laagste stand staan. Maak ventilatieroosters regelmatig schoon. Sluit een onderhoudscontract af voor de mechanisch ventilatiesysteem of informeer hiernaar bij uw woningbouwvereniging. Vervang of maak minimaal elk half jaar de filters van het ventilatiesysteem schoon. Verwarm gelijkmatig de woning: zet overdag de thermostaat op 20 graden. Zorg dat het ’s nachts niet kouder dan 15 graden wordt.