De hygiënerichtlijn voor seksbedrijven en sekswerkers is voor het laatst volledig herzien in 2019. Tussentijdse wijzigingen sinds de laatste herziening staan aangegeven in de Verantwoording.
De schoonmaakschema’s bij deze richtlijn kunt u hier downloaden als Word-document. Voor het maken van een checklist of rapport kunt u gebruik maken van de normenlijst.
An English translation of the Guidelines is available here.
1 Inleiding
In deze inleiding staat voor wie de richtlijn is geschreven en wat het doel van de hygiëne-eisen is. Ook wordt er uitgelegd waarom hygiëne belangrijk is. Daarnaast vindt u hier een leeswijzer.
Wat is het doel van deze richtlijn?
In deze hygiënerichtlijn staan normen en adviezen waarmee de verspreiding van infectieziekten zoals seksueel overdraagbare aandoeningen (soa (seksueel overdraagbare aandoening )’s) kan worden beperkt. Met het opvolgen van de normen en adviezen wordt voldaan aan de hygiëne-eisen die gesteld kunnen worden door de gemeente. U kunt deze hygiënerichtlijn ook opnemen in het bedrijfsplan.
Voor wie is deze hygiënerichtlijn?
Deze hygiënerichtlijn is bestemd voor:
- Exploitanten en eigenaren van seksbedrijven In deze hygiënerichtlijn wordt met ‘seksbedrijven’ bedoeld: alle commerciële ruimtes waar seksuele handelingen plaatsvinden. Hieronder vallen:
- bedrijven waar sekswerkers seksuele handelingen verrichten, zoals seksinrichtingen, bordelen, raamprostitutie, prostitutiehotels, seksclubs en privéhuizen;
- bedrijven die seksuele handelingen faciliteren (zonder dat er sekswerkers aanwezig zijn in de ruimte). Het gaat dan om bijvoorbeeld sekssauna’s, erotische massagesalons, sm-studio’s, seksbioscopen, sekstheaters en parenclubs.
- Zelfstandige en opting-in sekswerkers In deze hygiënerichtlijn wordt ervan uitgegaan dat een zelfstandige sekswerker en een sekswerker die werkt via opting-in opdrachtnemers zijn en dat er geen sprake is van een werkgever-werknemerrelatie. Er wordt van uitgegaan dat de opdrachtnemer en de opdrachtgever (verhuurder/exploitant/eigenaar) met elkaar afspraken maken over het uitvoeren van de adviezen en normen genoemd in deze richtlijn. Voor de leesbaarheid wordt in deze richtlijn alleen ‘zelfstandige sekswerker’ vermeld. Hiermee worden ook sekswerkers bedoeld die werken via opting-in.
Verantwoordelijkheden
Een exploitant of eigenaar van een seksbedrijf is een werkgever als deze medewerkers in dienst heeft. De exploitant/eigenaar is verplicht om ervoor zorgen dat zijn werknemers (bijvoorbeeld barpersoneel en schoonmaakmedewerkers*) hygiënisch kunnen werken. Dat betekent onder andere dat de exploitant/eigenaar geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen gratis ter beschikking stelt. Ook stelt de exploitant/eigenaar de werknemers op de hoogte van de hygiënemaatregelen. Als een exploitant/eigenaar signalen krijgt dat een werknemer onhygiënisch handelt, dan moet de exploitant/eigenaar actie ondernemen. Bijvoorbeeld door een gesprek met de werknemer aan te gaan.
De verhuurder/het bemiddelingsbureau moet volgens de Arbeidsomstandighedenwet afspraken maken met de zelfstandige sekswerker om ervoor te zorgen dat er veilig gewerkt kan worden. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan afspraken over wie verantwoordelijk is voor de aanwezigheid van condooms, handdoeken en schoonmaakmiddelen- en materialen. Maar ook over wie verantwoordelijk is voor het schoonmaken van de ruimte en de voorwerpen die tijdens de seks gebruikt worden.
Vanwege de verantwoordelijkheden dienen exploitanten en eigenaren van seksbedrijven en zelfstandige sekswerkers de gehele richtlijn te lezen. Wel zijn sommige hoofdstukken iets meer gericht op de sekswerkers en andere hoofdstukken weer meer op de exploitanten en eigenaren van seksbedrijven met of zonder sekswerkers.
- Hoofdstuk 2 ‘Veilige seks en persoonlijke hygiëne’ is bedoeld voor iedereen die seksuele handelingen verricht en voor iedereen die er verantwoordelijk voor is om sekswerkers en werknemers te informeren over hygiëne en veilige seks.
- Hoofdstuk 3 ‘Schoonmaak en desinfecteren’ is belangrijk voor iedereen die (eind)verantwoordelijk is voor de schoonmaak van zowel de ruimtes, meubels als de seksattributen.
- Hoofdstuk 4 ‘Bouw en inrichting’ is vooral bedoeld voor de exploitanten en eigenaren van seksbedrijven.
- Hoofstuk 5 ‘Voorlichting en gedragsregels’ ten slotte is van belang voor zowel sekswerkers als exploitanten en eigenaren.
* Als gebruikgemaakt wordt van een extern schoonmaakbedrijf dan stelt de exploitant/eigenaar van het seksbedrijf het externe schoonmaakbedrijf op de hoogte van deze hygiënerichtlijn. De exploitant/eigenaar blijft echter eindverantwoordelijk voor een veilige werkomgeving voor de sekswerkers.
Hygiëne en ziekteverwekkers
Sekswerkers en bezoekers kunnen tijdens de seks worden besmet door soa’s zoals chlamydia, syfilis, gonorroe, hepatitis B, hepatitis C en hiv (humaan immunodeficientievirus). Ook werknemers, zoals schoonmakers, kunnen tijdens hun werk worden besmet. Bijvoorbeeld door het aanraken van een voorwerp waar sperma op zit. Chlamydia, syfilis en gonorroe worden veroorzaakt door bacteriën, hepatitis B en C en hiv door virussen. Als u ziek wordt van bacteriën, schimmels, parasieten en virussen, dan wordt dit een infectieziekte genoemd. Een goede hygiëne kan de verspreiding van deze ziekteverwekkers voorkomen.
Bacteriën en virussen zijn onzichtbaar voor het blote oog. Ze komen overal voor: op de huid, in lichaamsvloeistoffen zoals sperma en bloed, in gebruikt glijmiddel of massagevloeistof, op meubelen en gebruiksvoorwerpen, in de lucht, in water, op en in voedsel. De meeste zijn onschuldig of zelfs nuttig voor de mens, maar sommige kunnen ziekten veroorzaken.
Door contact tussen mensen kunnen deze ziekteverwekkers zich van de ene mens naar de andere verspreiden. Als ze zich vervolgens vermenigvuldigen, kan iemand ziek worden. Of een besmetting uitgroeit tot een infectie, heeft met verschillende dingen te maken:
- de hoeveelheid ziekteverwekker(s) waarmee iemand besmet is;
- hoe gemakkelijk de ziekteverwekker mensen ziek maakt;
- iemands lichamelijke conditie; de één wordt ziek, de ander voelt zich niet lekker en een derde heeft nergens last van.
Hoe verspreiden ziekteverwekkers zich?
- via de handen;
- via lichaamsvloeistoffen (onder andere sperma, bloed, speeksel, braaksel, ontlasting, urine, vaginaal vocht);
- door de lucht (bijvoorbeeld via druppels door hoesten, huidschilfers of stof);
- via voorwerpen (seksspeeltjes, stoelen, deurklinken en andere handcontactpunten);
- via voedsel en water;
- via dieren (huisdieren, ongedierte).
Regelgeving en vergunningen
De gemeente bepaalt of een seksbedrijf vergunningsplichtig is. Als onderdeel van de vergunningaanvraag kan de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) gevraagd worden de hygiëne van een seksbedrijf te beoordelen. Inspecteurs van de GGD controleren dan of het bedrijf zich aan de hygiëne-eisen uit deze richtlijn houdt. In de Algemene Plaatselijke Verordening van een gemeente kan staan dat de GGD, of een andere controleur die door de gemeente is aangesteld, ook na het verlenen van de vergunning structureel de hygiëne blijft controleren.
In deze richtlijn wordt verwezen naar regelgeving, zoals het Bouwbesluit en de Arbeidsomstandighedenwet. Er wordt niet verwezen naar de toekomstige ‘Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche’. Tijdens het herzien van de richtlijn was nog onduidelijk welke regels in deze wet worden opgenomen en wanneer de wet van kracht wordt.
Leeswijzer
In de hoofdstukken 2, 3, 4 en 5 zijn de hygiënenormen opgenomen.
Hygiënenormen
|
De hygiënenormen in deze hoofdstukken kunnen bij de vergunningverlening getoetst worden door de GGD. U mag hier alleen van afwijken als u een vergelijkbaar of beter alternatief toepast. De GGD-inspecteur bepaalt of een werkwijze, methode of middel een vergelijkbaar of beter alternatief is.
Tips
|
Als in de tekst gesproken wordt over ‘de GGD’ wordt daarmee bedoeld de GGD bij u in de regio. Ga naar www.ggd.nl om de contactgegevens van uw eigen GGD te vinden.
In de bijlagen vindt u een voorbeeld van een schoonmaakschema en instructies voor handhygiëne, klaar om te printen en direct te gebruiken. Achterin de richtlijn zijn een overzicht voor extra informatie en een begrippenlijst opgenomen.
2 Veilige seks en persoonlijke hygiëne
Waarom? Met veilige seks en persoonlijke hygiëne verkleint u de kans op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa (seksueel overdraagbare aandoening )’s) en contact met andere ziekteverwekkers.
Voor wie? De normen en adviezen in dit hoofdstuk gelden zowel voor exploitanten en eigenaren van seksbedrijven als voor sekswerkers. Exploitanten en eigenaren zijn er verantwoordelijk voor om sekswerkers en werknemers te informeren over hygiëne en veilige seks.
2.1 Handhygiëne
Waarom? Eén van de meest voorkomende manieren waarop ziekteverwekkers worden verspreid, is via de handen. Door de handen op de juiste momenten en wijze schoon te maken wordt het infectierisico verkleind.
Hoe? De handen wassen met water en zeep.
Hygiënenormen
|
Tips
|
2.2 Een schoon lichaam
Soa’s krijgt u van ziekteverwekkers in sperma, voorvocht, vaginaal vocht, bloed en de slijmvliezen. Deze ziekteverwekkers kunnen ook een tijdje overleven buiten het lichaam. Daardoor kunt u soa (seksueel overdraagbare aandoening )’s oplopen via lichaamsvloeistoffen die op uw handen of huid zitten. Ook kunt u besmet raken via lichaamsvloeistoffen op materialen. Bijvoorbeeld op uw matras of op een handdoek. Of doordat lichaamsvloeistoffen terecht zijn gekomen in gebruikt glijmiddel of in massagevloeistof. Houdt u daarom aan de regels opgenomen in paragraaf 2.1 en aan de volgende regels:
Hygiënenormen
* Als u een klapper (een gescheurd of afgegleden condoom) of onveilige seks heeft gehad, dan zit er sperma in uw vagina of anus. Als u dan gaat spoelen, kan het sperma dieper in uw lichaam komen. Hierdoor neemt het risico op een soa of zwangerschap toe. |
Tips
|
2.3 Seksspeeltjes en andere voorwerpen
Soa’s kunnen een tijdje buiten het lichaam overleven. Bijvoorbeeld in gebruikt glijmiddel of in gebruikte massagevloeistof. Pas daarom op met voorwerpen en oppervlakken waar lichaamsvloeistoffen op zijn gekomen of waar glijmiddel of massagevloeistof op zit. Als lichaamsvloeistoffen in de mond, anus of vagina of in aanraking met een wondje komen, dan kan u of uw klant soa (seksueel overdraagbare aandoening )’s oplopen. Het gaat bijvoorbeeld om de matras(hoes), seksspeeltjes (vibrators, dildo’s), voorwerpen die u tijdens de seks gebruikt heeft (bdsm-materiaal, eendenbek) of spoelmaterialen voor vaginale en anale douches.
Hygiënenormen
|
Tips
|
2.4 Condooms en glijmiddelen
Waarom? Om besmetting met soa (seksueel overdraagbare aandoening )’s te voorkomen.
Welke condooms? Het beste kunnen latexcondooms of condooms gemaakt van polyurethaan worden gebruiken. Zowel latex- als polyurethaancondooms zijn geschikt voor vaginale, anale en orale seks.
De huid van een neo-vagina kan week en geïrriteerd raken. Gebruik voor een neo-vagina daarom bij voorkeur polyurethaancondooms met een glijmiddel op vet- of oliebasis. Wilt u tóch glijmiddel op water- of siliconenbasis gebruiken? Spoel uw neo-vagina dan na de seks.
Algemeen
Hygiënenormen
|
Tips
|
Condooms
Hygiënenormen
* Het is wettelijk verboden condooms zonder dit logo te gebruiken. Het logo geeft aan dat het condoom en de verpakking voldoen aan de Europese norm. |
Tips
|
2.5 Soa-onderzoek
Sekswerkers wordt aangeraden zich regelmatig op soa (seksueel overdraagbare aandoening )’s te laten testen. Dit kan bij uw huisarts of bij de GGD-soapoli bij u in de buurt. Doe dit bijvoorbeeld vier keer per jaar. Soa’s kunnen namelijk klachten geven als u ze niet op tijd behandelt. Ook is het mogelijk dat u niet gelijk klachten krijgt van een soa, maar pas later.
De meeste soa’s zijn goed te genezen. Sommige soa’s zijn na twee tot drie weken nog niet aan te tonen. Het kan daarom zijn dat u op een later moment nog getest moet worden op hiv (humaan immunodeficientievirus), syfilis en hepatitis B, en, als u MSM (mannen die seks hebben met mannen)-sekswerker bent, ook op hepatitis C. Laat ook een test uitvoeren als u klachten krijgt (zoals jeuk, pijn, veranderde afscheiding of wondjes) of als u een klapper hebt gehad.
Bent u bang dat uzelf of een klant een soa heeft? Stop dan met werken en laat een soa-onderzoek uitvoeren door uw huisarts of bij de GGD. Wondjes, blaasjes of wratjes op het geslachtsdeel van uw klant kunnen tekenen van een soa zijn.
Heeft u of uw klant een piercing in de mond of het geslachtsdeel en is deze nog niet helemaal genezen? Heb dan geen seks. Er is dan een groter risico dat u of uw klant een infectie oploopt of doorgeeft. U herkent nieuwe piercings aan een rode of gezwollen huid rondom de piercing, pus, bloed of korstjes rondom de piercing.
2.6 Vaccinatie tegen soa’s
U kunt gevaccineerd worden tegen hepatitis A en hepatitis B. De vaccinaties beschermen u niet tegen andere soa (seksueel overdraagbare aandoening )’s, zoals chlamydia of hiv (humaan immunodeficientievirus). Het blijft dus belangrijk dat u een condoom gebruikt. Bij onder andere de GGD kan u zich laten vaccineren. De vaccinatie tegen hepatitis B is gratis voor sekswerkers.
2.7 Werken tijdens ziekte
Moet u overgeven of heeft u diarree? Werk dan niet. Er is dan een groot risico dat uw klant ook ziek wordt. Werk bij voorkeur niet als u ziek bent. Dit om te voorkomen dat u ziekteverwekkers overdraagt aan anderen zoals uw klanten.
2.8 Werken tijdens menstruatie
Tijdens uw menstruatie kunnen soa (seksueel overdraagbare aandoening )’s door menstruatiebloed worden overgedragen. Werk daarom bij voorkeur niet tijdens uw menstruatie. Als u toch wilt werken, gebruik dan een sponsje dat speciaal bedoeld is voor tijdens de menstruatie. Deze sponsjes beschermen niet tegen soa’s, dus een condoom is nog steeds nodig.
2.9 Klanten scheren
Sommige klanten willen geschoren worden. Daarbij kunnen ze wondjes oplopen. Via het bloed dat dan vrijkomt, kunnen soa (seksueel overdraagbare aandoening )’s worden verspreid. Soms zijn de wondjes zo klein dat u ze niet ziet. Toch kan er ook dan bloed vrijkomen. Volg daarom altijd de volgende normen bij het scheren van klanten:
Hygiënenormen
|
2.10 Wondjes
Als u lichaamsvloeistoffen van een ander in een wondje krijgt, is er meer kans dat u besmet raakt met een soa (seksueel overdraagbare aandoening ). Maar ook als de ander een open wondje heeft, is er een risico: u kunt besmet raken als u bloed van een ander in uw vagina, anus of mond krijgt. Onderneem daarom meteen actie als u of uw klant een wondje krijgt.
Bij een schaafwond of een wondje waar een korst op zit, bestaat dit risico niet. Deze wondjes zijn niet open, waardoor er geen bloed vrijkomt.
Wondjes op de huid
Hygiënenormen
|
Wondjes in de slijmvliezen (binnenkant wangen, vagina en anus)
Hygiënenormen
|
2.11 Fisten
Bij fisten is er kans dat de vagina of anus wordt beschadigd en gaat bloeden. Doet u dit bij uw klant terwijl u kleine wondjes aan uw handen hebt, zoals een gescheurde nagelriem? Dan loopt u het risico dat u besmet raakt met soa (seksueel overdraagbare aandoening )’s. Houdt u aan de volgende normen om het besmettingsrisico zo klein mogelijk te maken:
Hygiënenormen
|
2.12 Golden shower en poepseks
Soms wordt, bijvoorbeeld bij een golden shower, urine doorgeslikt. Urine is op zich steriel. Dit betekent dat er geen ziekteverwekkers in zitten. Alleen als iemand een soa (seksueel overdraagbare aandoening ) heeft en er bloed met de urine mee naar buiten komt, kan de soa worden overgebracht op degene die de urine drinkt.
Omdat er in poep heel veel bacteriën en virussen zitten, is het niet veilig om, bijvoorbeeld bij poepseks, poep te eten. Ook via (kleine) wondjes kunnen ziekteverwekkers overgedragen worden.
Hygiënenormen
|
2.13 Huidbeschadiging of -doorboring
Het komt voor dat huiddoorborende handelingen, het beschadigen van de huid, een katheter aanbrengen of het injecteren van een vloeistof, onderdeel zijn van seksuele handelingen. In deze hygiënerichtlijn wordt geen uitspraak gedaan over veiligheidsrisico’s of wetten die hierop van toepassing kunnen zijn.
Mocht u en/of de klant toch huidbeschadigende of -doorborende handelingen uitvoeren, zorg dan voor steriele materialen en een hygiënische werkwijze. Informatie hierover kunt u vinden in de LCHV-hygiënerichtlijn voor piercen.
3 Schoonmaken en desinfecteren
Waarom schoonmaken? Het verkleint de kans op ziekte. In vuil en stof kunnen ziekteverwekkers zitten. Door schoon te maken verwijdert u stof en vuil. Bijvoorbeeld door stofzuigen of dweilen. Zo worden meestal ook de ziekteverwekkers in het stof en vuil verwijderd.
Waarom desinfecteren? Desinfecteren is het doden van mogelijk nog aanwezige ziekteverwekkers ná het schoonmaken. Ziekteverwekkers kunnen in lichaamsvloeistoffen zitten zoals sperma en bloed. Na het schoonmaken van plekken waar lichaamsvloeistoffen zaten, kunnen nog ziekteverwekkers aanwezig zijn. Dan is het nodig om te desinfecteren.
Voor wie? Voor iedereen die (eind)verantwoordelijk is voor de schoonmaak en desinfectie van ruimtes waar seksuele handelingen plaatsvinden of van voorwerpen waar seksuele handelingen mee worden uitgevoerd. Dit zijn meestal exploitanten/eigenaren van seksbedrijven en zelfstandige sekswerkers. De exploitant/eigenaar van het seksbedrijf brengt de (externe) schoonmakers op de hoogte van de normen en adviezen in dit hoofdstuk zodat de (externe) schoonmakers hygiënisch kunnen werken.
3.1 Schoonmaakregels en -technieken
Algemene schoonmaakregels
Hygiënenormen
* Door op de minder vuile plaatsen te beginnen, voorkomt u dat schoonmaakmaterialen snel vuil worden. Begin bijvoorbeeld in de algemene ruimte, ga vervolgens naar de ruimtes voor seksuele handelingen en eindig met het sanitair. |
Omgaan met schoonmaakmaterialen
Hygiënenormen
|
Het gebruik van microvezeldoekjes
Als microvezeldoekjes op de juiste manier worden gebruikt, nemen ze vuil en ziekteverwekkers beter op dan gewone schoonmaakdoekjes. U kunt microvezeldoekjes zowel droog als vochtig gebruiken. Vochtige microvezeldoekjes werken wel iets beter.
Hygiënenormen
|
3.2 Schoonmaakschema’s gebruiken
Hygiënenormen
|
Tips
|
3.3 Desinfecteren van oppervlakken en materialen
Door te desinfecteren met een desinfectiemiddel worden zoveel mogelijk ziekteverwekkers die zijn achtergebleven na het schoonmaken gedood. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb (Board for the Authorisation of Plant Protection Products and Biocides)) en de European Chemicals Agency (ECHA (European Chemicals Agency)) beoordelen of een desinfectiemiddel goed werkt en veilig is. Ook stellen zij vast waar, waarvoor en hoe het gebruikt mag worden, dit kunt u vinden in de gebruiksaanwijzing op het etiket. Een toegelaten middel is te herkennen doordat op het etiket van het product een vijfcijferig nummer staat met daarachter de letter N (bijvoorbeeld 23456N) of door de letters EU (European Union ) of NL met daarachter 11 cijfers (bijvoorbeeld NL-1234567-0001).
Neem bij meerdere zieken in korte tijd (uitbraak) altijd contact op met de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst).
Desinfecteren na het schoonmaken is nodig als er lichaamsvloeistoffen zoals bloed en sperma op een voorwerp (seksspeeltje, swing, sling, etc.) of oppervlak (tafel, bank, stoel, bad) zijn gekomen. Lichaamsvloeistoffen kunnen ook via glijmiddel of massageolie op voorwerpen of oppervlakken komen. Door te desinfecteren worden de mogelijk aanwezige ziekteverwekkers gedood.
Probeer zo veel mogelijk te voorkomen dat de ziekteverwekkers op de voorwerpen of het oppervlak terechtkomen. Dit kan door:
- een condoom om seksspeeltjes te doen;
- het plaatsen van handdoeken of niet-vochtdoorlatende lakens op bedden of over banken.
Desinfectie is alleen nodig op de plek waar de lichaamsvloeistoffen terecht zijn gekomen of waar glijmiddel of massagevloeistof op zit. Desinfecteer dus niet het hele oppervlak.
Hygiënenormen
|
Tips
|
3.4 Vuile was
Vuile was kan besmet zijn met ziekteverwekkers. Daarom gelden de volgende normen:
Hygiënenormen
*Door de hitte van het drogen en strijken worden eventueel achtergebleven ziekteverwekkers toch nog gedood. |
3.5 Afvalverwerking
Afval kan een bron van ziekteverwekkers zijn en kan ongedierte aantrekken. Zorg ervoor dat de opslag en afvoer van afval aan de volgende normen voldoet:
Huishoudelijk afval
Hygiënenormen
|
Scherp afval
Gooi scherp afval zoals scheermesjes en naalden in een daarvoor geschikte container. Hiermee wordt voorkomen dat mensen die het afval ophalen of verwerken zich verwonden.
Hygiënenormen
|
U kunt volle naaldcontainers alleen inleveren bij inzamelaars die een zogeheten VIHB-nummer hebben. Adressen van inzamelaars met een VIHB-nummer zijn te vinden via niwo.nl.
4 Bouw en inrichting
Waarom? Het goed schoonhouden van uw bedrijf is belangrijk om verspreiding van ziekteverwekkers te voorkomen. De bouw en inrichting hebben effect op het gemak waarmee dit kan. Zo zijn gladde wanden sneller en beter schoon te krijgen dan ruwe.
Voor wie? De normen en tips over bouw en inrichting zijn bedoeld voor exploitanten en eigenaren van seksbedrijven.
In het Bouwbesluit zijn eisen opgenomen aan de bouw en inrichting van gebouwen. Gemeenten kunnen aanvullende bouw- en inrichtingseisen stellen aan seksbedrijven. Volg altijd de eisen van de gemeente, ook als deze eisen afwijken van onderstaande normen en adviezen.
4.1 Algemene normen
Hygiënenormen
* Als u werkt met een extern schoonmaakbedrijf, bepaal dan wie verantwoordelijk is voor deze materialen. |
Tips
|
4.2 Ruimtes voor seksuele handelingen
Ruimtes waar seksuele handelingen plaatsvinden zijn bijvoorbeeld peeskamers, darkrooms, seksbioscopen en relaxcabines. Ziekteverwekkers kunnen in deze ruimtes aanwezig zijn in glijmiddel of sperma- of bloedvlekken op bijvoorbeeld stoelen en wanden.
Zorg ervoor dat de ruimtes voldoen aan de volgende normen:
Hygiënenormen
|
Tips
|
4.3 Toiletten
De toiletruimte moet goed schoon te maken zijn. Dat gaat alleen als wanden en vloeren glad zijn en er geen vocht in kan doordringen. Vocht is namelijk een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Verder moet iedereen die van het toilet gebruikmaakt de handen kunnen wassen. Houdt u daarom aan de volgende normen:
Hygiënenormen
|
Tips
|
4.4 Douches en badruimte
Sekswerkers en hun klanten moeten zich voor en na de seks kunnen wassen en douchen.
Hygiënenormen
|
4.5 Sauna’s, stoomcabines, zwem- en bubbelbaden
Via sperma, bloed of andere lichaamsvloeistoffen in het bad(water), kunnen soa (seksueel overdraagbare aandoening )’s verspreid worden. Daarom moeten baden en saunafaciliteiten goed schoon te maken zijn. Als u een badinrichting heeft moet u voldoen aan de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz (Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden)) en het bijbehorende besluit (Bhvbz (Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden)).
Hygiënenormen
|
4.6 Keuken
Hygiënenormen
|
4.7 Legionellapreventie
Legionella is een bacterie die een longontsteking kan veroorzaken. Mensen kunnen ziek worden door het inademen van hele kleine waterdruppeltjes waarmee deze bacteriën meeliften. Bubbelbaden en douches zijn voorbeelden waardoor de bacteriën worden verspreid.
Heeft uw seksbedrijf een badinrichting waarvan een of meer baden een wateroppervlak hebben van minimaal 2 m² en 0,5 meter diep (bijvoorbeeld een bubbelbad)? Dan is het verplicht om legionellapreventie uit te voeren bij de leidingwaterinstallatie en eventueel aanwezige bubbelbaden. Legionellapreventie wel of niet verplicht? Controleer het via de website van de Rijksoverheid.
Hygiënenormen
|
Tips
|
5 Voorlichting en gedragsregels
Voor wie? Voorlichting is voor iedereen van belang. In de normen worden de exploitanten en eigenaren van seksbedrijven aangesproken, maar de informatie is ook bedoeld voor de sekswerkers.
5.1 Voorlichting
Er is veel voorlichtingsmateriaal voor sekswerkers over soa (seksueel overdraagbare aandoening )’s, veilige seks en hygiënische werkwijzen. Zo is informatie voor sekswerkers over verschillende onderwerpen te vinden op sekswerk.info.
Hygiënenormen
* Voor een overzicht van bronnen voor divers voorlichtingsmateriaal, zie onder Extra informatie. |
Tips
|
5.2 Gedragsregels
Veilige seks vermindert de kans op geslachtsziekten. Seksuele voorlichting is een eerste stap naar veilige seks. Maar kennis alleen is niet voldoende. De sfeer moet zó zijn dat sekswerkers veilig kunnen en durven werken. Ze moeten niet bang zijn om klanten of handelingen te weigeren of een soatest te laten doen. Zichtbare huisregels voor klanten helpen daarbij.
Hygiënenormen
|
Tips
|
Bijlagen
Bijlage 1. Schoonmaakschema’s
In deze bijlage vindt u enkele voorbeelden van schoonmaakschema’s. Niet alles wat in de schema’s staat is mogelijk bij u van toepassing; u kunt de schema’s aanpassen aan uw situatie.
Als in normen genoemd staat hoe vaak moet worden schoongemaakt dan is dat leidend. U kunt natuurlijk vaker schoonmaken maar als u minder vaak of op een andere manier wilt schoonmaken dan kan dat alleen als u daar een goede reden voor hebt (bijvoorbeeld: de ruimte wordt tijdelijk niet gebruikt).
Een altijd geldende frequentienorm is: direct schoonmaken bij zichtbaar vuil. Dit geldt voor alle ruimten, oppervlakken, apparaten en voorwerpen die genoemd worden in het schoonmaakschema.
De overige genoemde schoonmaakfrequenties zijn adviserend.
U kunt de schoonmaakschema’s hier downloaden als Word-document. De schema’s zijn op losse pagina’s geplaatst, zodat u ze eenvoudig kunt uitprinten. U kunt ze dan direct ophangen, bijvoorbeeld in een schoonmaakkast.
Bijlage 2. Werkinstructie handhygiëne
Bacteriën en virussen zijn overal, op deurknoppen, tafels, telefoons en andere voorwerpen, apparaten en materialen. Sommigen kunnen ziekteverwekkend zijn. Een van de meest voorkomende manieren waarop ziekteverwekkers worden verspreid, is via de handen. Door regelmatig handhygiëne toe te passen wordt de kans dat u of iemand uit uw omgeving ziek wordt klein.
Pas voor een goede handhygiëne onderstaande regels toe:
- Was uw handen met water en vloeibare zeep:
- voor en na ieder sekscontact of massage;
- als er lichaamsvloeistoffen zoals sperma, voorvocht, vaginaal vocht of bloed op de handen zitten;
- als er glijmiddel of massagevloeistof op de handen zit;
- na een toiletbezoek;
- voor en na het (bereiden van) eten;
- na het uitrekken van wegwerphandschoenen;
- na schoonmaakwerkzaamheden;
- als de handen zichtbaar vuil zijn
- Gebruik in bovenstaande gevallen geen desinfecterend middel (handalcohol); door zichtbaar vuil vermindert namelijk de werking.
- Zijn uw handen niet zichtbaar vuil? Dan mag u kiezen of u uw handen wast óf desinfecteert. Pas de manieren echter niet allebei toe; de huid droogt dan te veel uit en beschadigt sneller. De handen worden voldoende schoon als u ze alleen wast of alleen desinfecteert.
Het schema Instructies handhygiëne kunt u hier downloaden als pdf.
Extra informatie
- Soa Aids Nederland: www.soaaids.nl. Expertisecentrum voor hiv (humaan immunodeficientievirus)/aids en andere soa (seksueel overdraagbare aandoening )’s.
- Alles over prostitutie in Nederland: www.prostitutie.nl. Website van Soa Aids Nederland met alle informatie om veilig te werken, zoals info over gratis soa-onderzoek en gratis hepatitis B-vaccinatie.
- MAN tot MAN: www.mantotman.nl. MAN tot MAN is een site van Soa Aids Nederland, GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Amsterdam en GGD Rotterdam-Rijnmond.
- Hygiënecode voor de Horeca: https://www.khn.nl/hygienecode.
- Alles over arbeidsomstandigheden: www.arboportaal.nl.
- EHBO (eerste hulp bij ongelukken)/het Oranje Kruis: www.ehbo.nl.
- Wet Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwembadgelegenheden (Whvbz (Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden)): http://wetten.overheid.nl/BWBR0002660/2012-10-01.
- Het bijbehorende besluit (Bhvbz (Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden)): http://wetten.overheid.nl/BWBR0003716/2011-07-01.
- Bouwbesluit: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/bouwbesluit-2012.
- Informatie over legionellapreventie: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/legionella/.
Bekijk ook de website van uw eigen GGD voor relevante informatie voor uw regio. Zoek een GGD-locatie bij u in de regio via https://www.ggd.nl/.
Begrippenlijst
Bacterie |
Organisme (‘levend wezen’) dat niet met het blote oog is te zien. Een bacterie bestaat uit 1 cel zonder celkern. Mensen dragen miljarden bacteriën bij zich, vrijwel altijd zonder dat dit leidt tot ziekte. Sommige bacteriën kunnen bij mensen ziekte veroorzaken. Bekende voorbeelden van ziekmakende bacteriën zijn: E. coli, Salmonella, Chlamydia, Neisseria gonorrhoeae (gonorroe) en Treponema pallidum (syfilis). |
Bdsm |
Een seksuele voorkeur en een vorm van seksuele expressie die met wederzijdse toestemming gebruik maakt van fysiek opgelegde beperkingen, intense zenuwprikkels, het fantaseren over machtsverhoudingen en het spelen van een machtsrollenspel. |
Biocide |
Stof waarmee organismen worden gedood. Voorbeeld van biociden zijn desinfectiemiddelen. |
Chlamydia |
Een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. De bacterie kan worden overgedragen door onbeschermd seksueel contact of tijdens de zwangerschap van moeder op kind. In Nederland is chlamydia de meest voorkomende bacteriële soa (seksueel overdraagbare aandoening ). |
Ctgb (Board for the Authorisation of Plant Protection Products and Biocides) |
College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Beoordeelt of middelen veilig zijn en besluit of een middel in Nederland verkocht en gebruikt mag worden. |
Darkroom |
Een donkere ruimte waar mensen samen seks kunnen hebben. Dit kan zowel betaalde als onbetaalde seks zijn. In de darkroom kunnen verschillende voorzieningen zijn, bijvoorbeeld een filmzaal of een relaxcabine. |
Desinfecteren |
Het doden van ziekteverwekkers met een speciaal daarvoor bestemd desinfecterend middel. |
Fisten |
Een vorm van seks waarbij men de vuist in de vagina of anus stopt. |
Glory holes |
Een gat in een muur of tussenwand, bedoeld om seksuele activiteiten door te verrichten of te observeren. |
Golden shower |
Plasseks. Het over iemand heen plassen. Hierbij kan er urine ingeslikt worden. |
Gonorroe |
Een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae. De bacterie kan worden overgedragen door onbeschermd seksueel contact (ook via vingeren of aftrekken), of tijdens de zwangerschap van moeder op kind. |
Handdesinfecterend middel |
Een vloeistof waarmee ziekteverwekkers op de handen kunnen worden gedood. Als handen niet zichtbaar vuil of plakkerig zijn, kan een handdesinfecterend middel worden gebruikt in plaats van water en zeep. |
Hepatitis A |
Leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Het virus wordt meestal overgedragen door besmet eten of water. |
Hepatitis B |
Leverontsteking door het hepatitis B-virus. Het virus wordt overgedragen door lichaamsvloeistoffen, waaronder tijdens seksueel contact. Vaccinatie tegen hepatitis B is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. |
Hepatitis C |
Leverontsteking door het hepatitis C-virus. Het virus wordt meestal overgedragen via besmet bloed. |
Hiv (humaan immunodeficientievirus) |
Human immunodeficiency virus. Dit is het virus dat aids kan veroorzaken. |
Hygiëne |
Handelingen en handelingswijzen die ervoor zorgen dat mensen en dieren gezond blijven door ziekteverwekkers uit de buurt te houden. Dit kan door ziekteverwekkers te verwijderen, te beheersen of een besmettingsbron te isoleren. |
Infectieziekte |
Ziekte bij mens of dier veroorzaakt door één of meer ziekteverwekkers zoals bacterie, virus of schimmel. |
Klapper/klapcondoom |
Een condoom dat tijdens de seks is gescheurd of afgegleden. |
Lichaamsvloeistoffen |
Sperma, voorvocht, vaginaal vocht, bloed, braaksel, slijm, urine en ontlasting. |
Luchten |
Het korte tijd (ongeveer vijftien minuten) openzetten van alle ramen en deuren. Hierbij wordt het niet veel kouder, maar is wel alle binnenlucht ververst. |
MSM (mannen die seks hebben met mannen) |
Mannen die seks hebben met mannen. |
Naaldcontainer |
Container speciaal ontworpen voor scherp afval zoals naalden en scheermesjes. Bij goed gebruik bieden naaldcontainers een goede bescherming tegen prikken en snijden aan scherp afval. |
Neo-vagina |
Een geconstrueerde vagina bij transvrouwen die een volledige geslachtsveranderende operatie hebben gehad. |
NVZ (Nederlandse vereniging van ziekenhuizen) |
Brancheorganisatie voor fabrikanten en importeurs van reinigings- en desinfectieproducten. |
Opting-in |
Arbeidsverhouding als fictieve dienstbetrekking. Er is een opdrachtgever-opdrachtnemerrelatie, maar de opdrachtgever houdt loonbelasting/premie volksverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet in op de inkomsten van de opdrachtnemer. |
Parasiet |
Organisme of virus dat zich ten koste van een ander organisme waarmee hij samenleeft (de gastheer) in stand houdt en vermenigvuldigt. Bijvoorbeeld schurft (scabiës) en Trichomonas. |
Poepseks |
Seks waarbij er gespeeld wordt met poep. |
Rimmen |
Het likken van de anus. |
Schimmel |
Organisme met celkern. Een schimmel kan uit 1 cel bestaan maar ook uit meerdere cellen (bijvoorbeeld paddenstoelen). Een gistachtige schimmel die vaak bij mensen wordt aangetroffen en ziekte kan veroorzaken is Candida. |
Schoonmaken |
Het verwijderen van stof en vuil, bijvoorbeeld door te stofzuigen of te dweilen. |
Soa |
Seksueel overdraagbare aandoening. Voorbeelden van soa’s zijn een infectie met hiv (humaan immunodeficientievirus), chlamydia, syfilis en gonorroe. De meeste soa’s worden veroorzaakt door bacteriën of virussen. |
Syfilis |
Een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema Pallidum. De bacterie kan worden overgedragen door onbeschermd seksueel contact, bloedcontact, bloedtransfusies met geïnfecteerd bloed, of tijdens de zwangerschap van moeder op kind. |
Veilige seks |
Seksuele handelingen waarbij men maatregelen neemt om besmetting met ziekteverwekkers te voorkomen. |
Ventilatie |
Ventileren is het voortdurend verversen van de binnenlucht, bijvoorbeeld door een rooster, open raam of mechanisch systeem. |
Virus |
Meestal veel kleiner dan de kleinste bacterie. Bevat erfelijk materiaal met een omhulsel. Kan zichzelf niet voortplanten maar heeft daarvoor een gastheer nodig, bijvoorbeeld een menselijke cel of een bacterie. Dit kan tot ernstige ziekte leiden. Bekende voorbeelden: griepvirus, verkoudheidsvirussen, hiv, hepatitisvirussen, herpesvirus. |
Ziekteverwekkers |
Bacteriën, virussen, schimmels, gisten en parasieten die ziekte kunnen veroorzaken. |
Verantwoording
De hygiënerichtlijn voor seksbedrijven en sekswerkers (voorheen Hygiënerichtlijnen voor seksbedrijven) is voor het laatst volledig herzien in 2018. Aan de laatste herziening hebben de volgende GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en en organisaties bijgedragen:
- GGD Amsterdam
- GGD Brabant-Zuidoost
- GGD Gelderland-Zuid
- GGD Haaglanden
- GGD Hollands Midden
- GGD Hollands Noorden
- GGD Limburg Noord
- P&G292
- PROUD (belangenvereniging voor en door sekswerkers)
- Soa Aids Nederland
- SOR (Strategic Research RIVM) Amsterdam
- Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven (VER)
- VGGM
Wijzigingen sinds laatste herziening:
- Juli 2019: De richtlijn is omgezet naar webbased tekst; hierbij zijn enkele niet-inhoudelijke aanpassingen gedaan en zijn diverse hyperlinks geüpdatet.
- September 2021: De paragraaf over voorlichting is geüpdatet.
- Oktober 2021: Verwijzing naar lijst van NVZ (Nederlandse vereniging van ziekenhuizen) met geschikte desinfectiemiddelen is verwijderd, want deze was niet meer actueel.
- Januari 2023: Verlopen hyperlink naar de verbandrichtlijnen van het Oranje Kruis vervangen door nieuwe hyperlink.
- Januari 2023: Paragraaf 3.3 Desinfecteren van oppervlakken en materialen is geactualiseerd. Paragraaf 3.4 Toegelaten desinfectiemiddelen voor het vinden van een desinfectiemiddel is komen te vervallen. In paragraaf 3.3 zijn enkele tips opgenomen.
De hygiënerichtlijn is een uitgave van:
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid
Postbus 1 | 7200 BA Bilthoven
E-mail: lchv@rivm.nl
Web: www.lchv.nl