De maatregelen om de uitbraak van het nieuwe coronavirus terug te dringen, kunnen gevolgen hebben op je geldzaken. Misschien had je al financiële problemen of schulden en ben je door de maatregelen in nog zwaardere problemen gekomen. Wat je situatie ook is, wanneer je geldproblemen hebt, kan dit leiden tot onrust en zorgen. Hieronder lees je hoe je met geldzorgen om kunt gaan en vind je praktische tips. 

Hoe ga je met geldzorgen om?

Je kan je bijvoorbeeld onzeker, boos of verdrietig voelen vanwege je geldzorgen. Of je bent prikkelbaarder naar anderen. Hieronder zie je een aantal tips hoe je met geldzorgen kunt omgaan:

 • Deel je zorgen en problemen met de huisarts en anderen. Praat erover en zoek steun bij mensen die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je partner, je (schoon)ouders, een vriend of juist iemand die wat verder weg staat zoals de buurvrouw. Zij kunnen een luisterend oor bieden en hebben mogelijk zelf ook tips. Misschien kunnen ze je tijdelijk praktisch ondersteunen.
 • Probeer bezig te blijven en afleiding te zoeken. Bedenk wat je energie geeft en wat je leuk vindt om te doen. Er zijn veel activiteiten die geen geld kosten, zoals naar het park gaan met vrienden, of het bezoeken van de bibliotheek.
 • Probeer aan lichaamsbeweging te doen. Beweging (liefst buiten) verbetert je humeur als je je niet goed voelt. De meeste sporten kan je goed met anderen doen, zoals wandelen, balsporten of fietsen.
 • Lees verder hoe je kan omgaan met je stressgevoelens.

Professionele hulp bij geldzorgen

Zoek (professionele) hulp om te voorkomen dat je misschien in een vicieuze cirkel terechtkomt. Je kunt je diep ongelukkig of minderwaardig voelen door geldproblemen, misschien zelfs wel depressief. Het is niet makkelijk om iemand te vertellen dat je problemen hebt. Toch is het heel belangrijk je niet te isoleren. Ben jij depressief door werkeloosheid of denk je na over zelfmoord na ontslag? Neem dan contact op de 113 Zelfmoordpreventie hulplijn. Dit kan dag en nacht, anoniem en vertrouwelijk. Via 113 en 0800-0113 of de chat

Praktische informatie bij financiële problemen

Er zijn veel instanties die kunnen helpen met het aanpakken van schulden. Probeer zo veel mogelijk de rekeningen te blijven betalen. Als dat niet lukt, neem dan contact op met de organisatie die de rekening stuurt om passende afspraken te maken. 

Voor meer zicht op je financiële situatie:

Rechten voor werknemers met minder of geen werk:

Bij het Juridisch Loket vind je veel informatie over het nieuwe coronavirus en wonen en werk.

Informatie en overzicht van regelingen:

 • Voor werkzoekenden geeft het UWVUitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen  informatie over de noodregelingen die de overheid heeft genomen. 
 • Voor flexibele arbeidskrachten geeft de Rijksoverheid informatie over de Tijdelijke overbruggingsregeling flexibele arbeidskrachten (TOFA).
 • Voor werknemers geeft Rijksoverheid.nl informatie over verlof, pensioen en andere regelingen.
 • Veel gemeentes hebben ook een aparte pagina met een overzicht van regelingen en informatie voor mensen die door COVID-19 in financiële problemen zijn gekomen.

Financiële regelingen voor getroffen ondernemers:

 • De Kamer van Koophandel heeft een regelingencheck ontwikkeld om als ondernemer in te zien welke regelingen van toepassing zijn voor jouw bedrijf.
 • Bereken hoe corona-regelingen jouw onderneming helpen op coronacalculator.nl
 • Lees meer informatie over financiële regelingen voor ondernemers en werkgevers op Rijksoverheid.nl.
 • Veel gemeentes hebben ook een aparte pagina met een overzicht van regelingen en informatie voor mensen die door COVID-19 in financiële problemen zijn gekomen.

Als je je baan of bedrijf verliest

Wanneer je je baan verliest of je bedrijf, is dit heel ingrijpend. Het vraagt om praktische aanpassingen en mogelijk lopen er juridische processen. Bovendien kan het ook voor jou persoonlijk veel zorgen en emoties oproepen. Het kan zelfs een gevoel van rouw veroorzaken. Voorbeelden van wat je kunt ervaren in deze periode zijn emotionele pijn zoals verdriet, boosheid of schuldgevoel. Je bent misschien verdrietig of neerslachtig over wat je kwijt bent geraakt, en onzeker over de toekomst. Misschien ervaar je verlies van interesse en plezier, slapeloosheid of heb je minder eetlust. 

Meer informatie en tips:

•    Lees meer over stress bij verlies van inkomen op de website van Movisie.
•    Lees meer over ouders met financiële zorgen op de website van het Nederlands Jeugdinstituut.
•    Lees meer en vind tips over psychische klachten bij werkloosheid op 113.nl.
•    Je kunt ook je verhaal kwijt bij een van de hulplijnen.