Het kan zijn dat je door de coronacrisis een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt, bijvoorbeeld het ernstig ziek zijn of overlijden van een dierbare, agressie of geweld of problemen thuis of buiten het huis. Door deze ingrijpende gebeurtenis kun je klachten ondervinden, zoals slecht slapen, constant piekeren, of je niet goed kunnen concentreren. Misschien heb je er enorm veel last van of wisselen de klachten van moment tot moment. Het is belangrijk je te realiseren dat al deze klachten een normale reactie zijn op een abnormale gebeurtenis.
Mensen zijn namelijk van nature heel veerkrachtig. Met veerkracht wordt bedoeld dat je zelf de kracht hebt terug te veren van een ingrijpende gebeurtenis en dus zelf te herstellen. De meeste mensen herstellen uit zichzelf – zonder professionele hulp – van een ingrijpende gebeurtenis. Ook al houden klachten enige tijd aan, in de meeste gevallen nemen ze in de loop van de tijd vanzelf af.
Met de anonieme zelftest stressklachten (MIRROR) kun je bij jezelf eenvoudig eventuele psychologische klachten testen. De zelftest is een korte vragenlijst over klachten na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis. De vragen gaan over klachten, dagelijks functioneren en veerkracht. Als je de test hebt afgerond krijg je een persoonlijk advies op basis van de antwoorden. Je krijgt ook meteen handige links naar:
- hulplijnen
- een informatiewebsite met uitleg over normale reacties op schokkende gebeurtenissen
- online hulpmiddelen om zoveel mogelijk zelfstandig de ingrijpende gebeurtenis(sen) te verwerken.
De zelftest kan ook worden ingevuld door iemand die zich zorgen maakt over een familielid, goede vriend/in of collega, die een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt.
Deze test is niet te verwarren met de Zelfscreener Veerkracht voor (zorg)professionals. Lees daarover meer bij het thema Ik werk in de zorg.
MIRROR is ontwikkeld in samenwerking met diverse partijen: ARQ (Nationaal Psychotrauma Centrum ) Centrum’45, ARQ IVP (intraveneus pyelogram,) en ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises, Slachtofferhulp Nederland, met subsidie van Kansen voor West, Interreg, het Rijk en de provincie Noord-Holland, en is wetenschappelijk gevalideerd.