MARAZ staat voor MARokkanen Aan Zet. Dit is een wetenschappelijk vragenlijstonderzoek over de ziekte hepatitis B onder Marokkaanse Nederlanders.

Door uw antwoorden kan het RIVM u en andere mensen beter informeren over hepatitis B. Ook kunnen wij huisartsen en GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en in Nederland uitleggen hoe zij het beste over hepatitis B kunnen praten. Daarnaast leren wij hierdoor wie de hepatitis B test het beste kan aanbieden en op welke manier.

Waarom meedoen?

De informatie uit de vragenlijsten helpt u en andere Marokkaanse Nederlanders op weg naar een betere gezondheid en gezondheidszorg. Wij willen graag zoveel mogelijk Marokkaanse Nederlanders deze vragen stellen. Daarom vragen we u later om de vragenlijst naar anderen door te sturen. Zo kunnen zij de vragenlijst ook invullen.

Wie kan meedoen?

Marokkaanse Nederlanders van 16 jaar en ouder, die zelf in Marokko geboren zijn of waarvan minimaal één ouder in Marokko is geboren.

Waarom doorsturen?

De vragenlijst zouden wij aan zoveel mogelijk Marokkaanse Nederlanders willen aanbieden. Daarom vragen we u later om de vragenlijst naar andere familieleden, vrienden en/of kennissen door te sturen. Zo kunnen zij de vragenlijst ook invullen. Dit helpt ons om de gezondheidszorg op het gebied van hepatitis B voor alle Marokkaanse Nederlanders te verbeteren.

Privacy

Het RIVM heeft privacy hoog in het vaandel staan. Wij verwerken persoonsgegevens op een rechtmatige en transparante manier, volgens de huidige wet- en regelgeving.

Uw gegevens worden 10 jaar bewaard en beveiligd opgeslagen. Alleen betrokken wetenschappers van het RIVM kunnen deze zien en zullen de gegevens puur gebruiken om de resultaten te analyseren.

Kijk voor meer informatie op https://www.rivm.nl/privacy. Heeft u vragen over het gebruik van uw persoonsgegevens door het RIVM, stuur dan een e-mail naar baraka-panel@rivm.nl.

Resultaten

Hier publiceren we binnenkort de voorlopige resultaten van het onderzoek.

Vragen?

Heeft u een vraag, tip, compliment of klacht? Bel naar 030-2742884 of stuur een e-mail naar maraz@rivm.nl.