Antibioticaresistentie in kaart gebracht

Deze infographic laat zien wat antibioticaresistentie is en wat het RIVM doet op het gebied van antibioticaresistentie. De infographic bestaat uit drie doorklikbare slides. Slide 1: Van sommige bacteriën kunnen we ziek worden. Om weer te herstellen zijn soms antibiotica nodig. Een belangrijk nadeel van antibiotica is dat bacteriën er ongevoelig (resistent) voor kunnen worden. Hoe vaker je antibiotica gebruikt zonder dat daar een goede reden voor is, hoe groter de kans dat bacteriën resistent worden. Infecties met resistente bacteriën zijn moeilijker te behandelen. RIVM onderzoekt hoe vaak resistente bacteriën voorkomen, waar ze vandaan komen en hoe ze zicht verspreiden.

Het verzamelen van gegevens

Het RIVM verzamelt gegevens over antibioticaresistentie. Dit proces gaat als volgt: ziekenhuizen vinden bacteriën, het lab verdeelt deze bacteriën in groepjes, deze bacteriën worden opgestuurd naar het RIVM en het RIVM onderzoekt de binnen -en buitenkant van ze en koppelt de resultaten terug aan de ziekenhuizen.

Naar een betere bestrijding

In samenwerking met andere partijen bekijkt RIVM of bacteriën ook bij andere ziekenhuizen, verpleeghuizen of in de veehouderij voorkomen. RIVM combineert de verschillende gegevens rondom behandeling, locatie et cetera. Daardoor kan RIVM trends en stijgingen waarnemen en ontstaat een beter overzicht. Uiteindelijk leidt dat tot een betere bestrijding van antibioticaresistentie.