Slide 1: Veehouderij en blootstelling

Deze infographic laat in bewegend beeld zien dat (stof)deeltjes vanuit veehouderijen door de wind naar de omgeving worden verspreid. Het betreft verschillende soorten (stof)deeltjeswaar je ziek van kunt worden, zoals bepaalde micro-organismen. Deze deeltjes kunnen door inademing in de longen van mensen komen en daar voor gezondheidsklachten zorgen. Niet alle omwonenden zullen gezondheidsklachten van deze deeltjes ondervinden.

Slide 2: Gezondheidsonderzoek

Deze infographic geeft een schematisch overzicht van de verschillende onderzoeken binnen het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO).

  1. Inventarisatie gezondheidsklachten via huisartsen, waarbij huisartsengegevens van 110.000 mensen zijn onderzocht.
  2. Vragenlijstonderzoek: Selectie van 15.000 mensen uit de groep van 110.000 mensen, die een uitgebreide vragenlijst hebben ingevuld over luchtwegklachten en medicijngebruik.
  3. Gezondheidsonderzoek: Selectie van 2.500 mensen uit de groep van 15.000 mensen, die in de buurt wonen van veehouderijen. Zij hebben een uitgebreide vragenlijst ingevuld, bloed gegeven, longfunctietest gedaan en tevens worden neusswab en feces getest.
  4. 3 vervolgonderzoeken:
    1. ESBL-studie: 275 deelnemers uit groep van 2.500 die regelmatig ontlasting insturen voor onderzoek naar dragerschap ESBL-producerende bacteriƫn (resistentie).
    2. COPD-studie: 300 deelnemers uit groep van 2.500. Betreft patiƫnten met COPD, die drie maanden longfunctie blazen en een dagboekje bijhouden over luchtwegklachten.
    3. GPS-studie: 1000 deelnemers uit groep van 2.500 dragen gedurende 7 dagen een GPS-tracker. De beweegpatronen geven informatie om de blootstelling aan emissie door veehouderijen beter te schatten.

Slide 3: Effect op gezondheid

Deze infographic geeft schematisch weer dat het gezondheidsonderzoek, samen met de luchtmetingen die in de bewoonde omgeving van veehouderijen worden gedaan een mogelijk antwoord geeft op de vraag of omwonenden van veehouderijen gezondheidsklachten ontwikkelen als gevolg van de veehouderijen.