In NEVO-online kunt u een voedingsmiddel zoeken en de voedingswaarde hiervan bekijken. Tevens is het mogelijk om de voedingswaarde van verschillende voedingsmiddelen met elkaar te vergelijken. Uitleg hierover vindt u op deze pagina.

Zoeken

U kunt op verschillende manieren zoeken naar één of meerdere voedingsmiddelen.

  1. Type naam of deel van de naam van een voedingsmiddel in.
  2. Type een bestaande code in van een voedingsmiddel (NEVO-code).
  3. Zoek op voedingsmiddelengroep via de knop ‘Zoek op voedingsmiddelengroep’ en selecteer de door u gewenste voedingsmiddelengroep uit de aanwezige lijst.

Nadat u het resultaat van uw zoekopdracht heeft gekregen kunt u aanvinken van welke voedingsmiddelen u de voedingswaarde wil zien. Hierbij kunt u zoveel voedingsmiddelen aanvinken als u wilt. Daarna kunt u zoeken op een andere zoekterm, terwijl de eerste zoekresultaten blijven staan. Op deze wijze kunt u verschillende producten met elkaar vergelijken.

Bijvoorbeeld: u wilt de samenstelling van speculaas en biscuit vergelijken. Zoek op biscuit en vink de biscuit aan waarin u geïnteresseerd bent. Zoek daarna op speculaas en vink deze aan. Druk op 'toon geselecteerde producten'.

Vergelijken

De voedingswaarden van de gekozen voedingsmiddelen zijn per voedingsstofgroep (bijvoorbeeld vitamines of mineralen) met elkaar te vergelijken. Door op de tabbladen te klikken kunt u overgaan naar een andere voedingsstofgroep.

De voedingswaarden kunnen per voedingsstof af- en oplopend gesorteerd worden. Hiervoor klikt u met uw cursor in de kopregel van de betreffende voedingsstof. Eén keer klikken zorgt ervoor dat de waardes aflopen, bij een tweede keer klikken lopen de waardes op. De selectie blijft bewaard bij het wisselen van de tabbladen.

Indien er geen gegevens beschikbaar zijn van een voedingsstof dan wordt deze voedingsstof bij het bekijken van één voedingsmiddel niet getoond. Bij het vergelijken van meerdere voedingsmiddelen komt er een '-' (streepje) te staan. Soms is een voedingsstof wel aanwezig maar is het gehalte zodanig laag, dat het niet gekwantificeerd kan worden. In die gevallen wordt de aanduiding ‘spoor’ gebruikt. Als er een '0' (nul) staat, dan bevat dit voedingsmiddel de betreffende voedingsstof niet.

Een '*' (sterretje) bij een voedingsstof geeft aan dat het voedingsmiddel verrijkt is met de deze voedingsstof.

Productdetails

Door op de 

te klikken, komt u bij 'productdetails'. Hier krijgt u van het betreffende voedingsmiddel alle beschikbare voedingswaarden te zien. Bij elke voedingswaarde wordt de bron van dit getal vermeld. Zo is na te gaan waar de voedingswaarde vandaan komt. Door op de broncodering te klikken, ziet u een verdere specificatie van deze bron. Indien van toepassing is ook de analysemethode weergegeven.

Bij ‘Opmerkingen’ bovenaan het scherm wordt extra informatie over een voedingsmiddel gegeven. De informatie kan betrekking hebben op bijvoorbeeld een bepaalde soort bereidingsvet, merken waarop een gemiddelde waarde is gebaseerd en of het een verrijkt product betreft. Bij verrijkte producten staat hier vermeld welke voedingsstoffen door de fabrikant zijn toegevoegd.

Naast de voedingswaardegegevens is veel achtergrondinformatie beschikbaar op deze website. Voor een compleet overzicht zie het document: 'NEVO-online 2019: achtergrondinformatie'. Verschillende bijlagen van dit document zijn apart te vinden op de website, zie bijvoorbeeld: productgroepindelingen, recepten en gebruikte afkortingen.