De voedingswaardegegevens in NEVO zijn afkomstig van verschillende bronnen.

Bronnen van NEVO

Bij voorkeur zijn de voedingswaarden afkomstig van chemische analyses uitgevoerd in geaccrediteerde laboratoria. Ook worden gegevens opgenomen uit buitenlandse tabellen, wetenschappelijke literatuur en van etiketten van voedingsmiddelen.

Ontbrekende waarden zijn, indien mogelijk, ingevuld door de samenstelling af te leiden uit de ingrediënten van het voedingsmiddel, door gehaltes van vergelijkbare voedingsmiddelen over te nemen en via logische beredenering, zoals ‘plantaardig product: vitamine D=0’. Daarnaast worden enkele voedingsstoffen en energie berekend op basis van andere voedingsstoffen met behulp van een formule, zoals plantaardig eiwit=totaal eiwit-dierlijk eiwit.

Van elk gehalte in het NEVO-bestand is bekend wat de herkomst is. Via de informatieknop ‘productdetails’ (dit is de knop ‘í’) kan in NEVO-online voor elk voedingsmiddel de bron van elke voedingsstof teruggevonden worden.

De gebruikte bronnen en bijbehorende broncoderingen zijn terug te vinden in ‘Overzicht van de referenties in NEVO-online 2019’ .

De codering van de bronvermelding is anders dan in de vorige uitgave van NEVO-online (2016). Dit komt doordat het NEVO-bestand sinds 2017 in een ander softwaresysteem beheerd wordt. Er is een vertaaltabel gemaakt van de codering in 2016 naar die uit 2019.