De voedingswaardegegevens in NEVO zijn afkomstig van verschillende bronnen.

Bronnen van NEVO

Bij voorkeur zijn de voedingswaarden afkomstig van chemische analyses uitgevoerd in geaccrediteerde laboratoria. Ook worden gegevens opgenomen uit buitenlandse tabellen, wetenschappelijke literatuur en van etiketten van voedingsmiddelen.

Ontbrekende waarden zijn, indien mogelijk, ingevuld door de samenstelling af te leiden uit de ingrediënten van het voedingsmiddel, door gehaltes van vergelijkbare voedingsmiddelen over te nemen en via logische beredenering, zoals ‘plantaardig product: vitamine D=0’. Daarnaast worden enkele voedingsstoffen en energie berekend op basis van andere voedingsstoffen met behulp van een formule, zoals plantaardig eiwit=totaal eiwit-dierlijk eiwit.

Van elk gehalte in het NEVO-bestand is bekend wat de herkomst is. Via het overzicht met gegevens per voedingsmiddel dat wordt verkregen door op de naam van het voedingsmiddel te klikken kan in NEVO-online voor elk voedingsmiddel de bron van elke voedingsstof teruggevonden worden.

De gebruikte bronnen en bijbehorende broncoderingen zijn terug te vinden in het downloadbare bestand van NEVO-online 2021.

De codering van de bronvermelding is anders dan in de uitgaven van NEVO-online tot en met 2016. Dit komt doordat het NEVO-bestand sinds 2017 in een ander softwaresysteem beheerd wordt. Er is een vertaaltabel gemaakt van de oude codering naar de huidige broncodering.