Maandag 2 september startte de pilot van het bevolkingsonderzoek darmkanker. In de pilot worden het hele proces en de werkafspraken getest. Bevolkingsonderzoek Zuid-West heeft de eerste 85 vooraankondigingsbrieven maandag uitgeprint en verstuurd. Dat de start van de pilot niet onopgemerkt bleef, bleek uit de diverse televisie- en radio- en overige media items waarin aandacht wordt besteed aan het bevolkingsonderzoek.

Op 31 augustus besteedde het RTL nieuws van 19.30 uur aandacht aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Behalve een interview met  minister Schippers werden ook Jolien Pon, voorzitter patiëntengroep darmkanker van SPKS Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal) en Paul van de Meeberg, mdl-arts in het Slingeland ziekenhuis gefilmd. Dit item is terug te zien in het archief van RTL nieuws.

Op dinsdag 3 september heeft de NOS Nederlandse Omroep Stichting (Nederlandse Omroep Stichting) zowel op Radio 1 als in de Journaals aandacht besteed aan de start van de pilot in screeningsregio Zuid-West.
Aan het woord kwamen Harriët van Veldhuizen, programmaleider invoering bevolkingsonderzoek darmkanker bij het RIVM, en professor Ernst Kuipers van het Erasmus MC Erasmus University Medical Center (Erasmus University Medical Center).
Deze fragmenten op radio en televisie zijn terug te zien en luisteren op de website van de NOS.

Op 13 september besteedde RTV Rijnmond op radio en TV aandacht aan de pilot in regio Zuid-West. De eerste 165 cliënten uit de pilotselectie kregen die dag een paarse envelop met een uitnodigingsset op de deurmat. Dit item werd uitgezonden in het TV Rijnmond nieuws van vrijdag 13 september en was live te volgen via RTV Rijnmond.

Het item was met name gericht op de pilot, maar ging ook over de start van het landelijk bevolkingsonderzoek in januari 2014.
Wolfert Spijker, bestuurder Bevolkingsonderzoek Zuid-West werd geïnterviewd in het lab van Star MDC en op het kantoor Zuid West werd gefilmd.