Vanaf 1 januari 2012 wordt hepatitis B-vaccinatie van druggebruikers niet langer aangeboden in het kader van het hepatitis B-vaccinatieprogramma voor risicogroepen. Vaccinatie van individuele drugsgebruikers tegen hepatitis B wordt per 1 januari 2012 geregeld via de verslavingszorg.

Sinds 2002 kregen harddruggebruikers gratis vaccinatie tegen hepatitis B aangeboden vanwege hun verhoogde risico op een infectie met dit virus. Dankzij het vaccinatieprogramma, de vermindering van intraveneus druggebruik en spuitomruilprogramma’s, komt acute hepatitis B onder harddruggebruikers nauwelijks meer voor.

Op basis van deze gegevens is besloten om nieuwe druggebruikers vanaf 2012 niet meer als risicogroep voor hepatitis B te beschouwen. De logische consequentie is dan om het collectieve vaccinatieprogramma te stoppen. De vaccinatie van nieuwe druggebruikers die mogelijk risico lopen wordt individuele zorg. Deze individuele zorg is een taak van de verslavingszorg. Het netwerk verslavingszorg van GGZ geestelijke gezondheidszorg (geestelijke gezondheidszorg) Nederland heeft te kennen gegeven zich in dit besluit te kunnen vinden.

Voor mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers blijft het vaccinatieprogramma bestaan. Meer informatie over deze wijziging vindt u via onderstaande links in het Infectieziekten Bulletin van november 2011:

Hepatitis B- vaccinatieprogramma voor de risicogroep druggebruikers organisatie en uitvoering in de verslavingszorg in 2011

Vaccinatieprogramma hepatitis B-risicogroepen harddruggebruikers vanaf 2012 geen risicogroep meer

Abonneren

Voor de nieuwsbrief van het Infectieziekten Bulletin kunt u zich hier aanmelden.