Het gebruik van uniforme tabaksverpakkingen met daarop waarschuwende plaatjes en teksten maakt roken mogelijk minder aantrekkelijk. Dat staat in een onderzoeksrapport van het RIVM. De EU (Europese Unie)-Tabaksproductrichtlijn 2001/37/EG (Europese Gemeenschap), die voorschriften bevat over de productie, presentatie en verkoop van tabaksproducten, wordt mogelijk herzien. Het gaat daarbij om de vraag welke producten onder de herziene richtlijn komen te vallen, consumenteninformatie op verpakkingen, rapportage, registratie en wetgeving van additieven, en toegang van consumenten tot tabaksproducten. Het RIVM heeft op verzoek van het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) onderzocht of de voorgestelde aanpassingen wetenschappelijk kunnen worden onderbouwd.
Informatie op verpakkingen rookwaar
Uit dit onderzoek blijkt onder meer dat de gehalten van teer, nicotine en koolmonoxide (TNCO (tar, nicotin and carbon monoxide)) op sigarettenpakjes doorgaans lager zijn dan de daadwerkelijke blootstelling van de roker, vooral bij light-sigaretten. Vermelding van deze gehalten is dus misleidend voor de consument. Ze kunnen bijvoorbeeld vervangen worden door informatie over de schadelijke, verslavingsversterkende en aantrekkelijkheidverhogende effecten van stoffen in rook en tabak. Verder kan de verpakking van rookwaar gestandaardiseerd worden. Een generieke vormgeving maakt het mogelijk minder aantrekkelijk om rookwaar te kopen en te consumeren, net als het gebruik van grote fotowaarschuwingen. Ook bij nieuwe nicotine- en tabaksproducten, zoals elektronische sigaretten, zijn waarschuwingen en productinformatieverstrekking van belang.
Additieven
Bestaande regelgeving voor additieven in tabak, zoals geur- en
smaaktoevoegingen, blijkt te zijn gebaseerd op criteria voor een
veilig gebruik van voedingsadditieven. Hierdoor blijven
bijvoorbeeld verbrandingsproducten buiten beschouwing. Om te kunnen
beoordelen welke risico’s gebruikers van tabaksproducten lopen,
moeten ook de effecten hiervan mee worden gewogen. Daarnaast is het
van belang na te gaan of een additief het tabaksproduct
aantrekkelijker maakt voor consumptie. De laatste jaren is in
diverse landen regelgeving ingevoerd om het gebruik van
toevoegingen die sigaretten aantrekkelijker maken, te beperken.
Deze maatregelen zijn van recente datum en nog niet beoordeeld op
hun effect.
Voor een goede risicobeoordeling is ook informatie over andere
ingrediënten nodig, zoals de tabaksoort, over designkenmerken zoals
het type filter en over andere stoffen in rook. In alle gevallen
geldt dat wetgevers informatie gemakkelijker kunnen analyseren en
openbaar maken als tabaksfabrikanten deze informatie elektronisch
en uniform aanleveren.